ΚΟΣΜΟΣ

Μαγικό ραβδί ή κατάρα; Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την εργασία του μέλλοντος

Μαγικό ραβδί ή κατάρα; Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την εργασία του μέλλοντος
H AI στο επίκεντρο διεθνούς διαμάχης PIXABAY

H τεχνητή νοημοσύνη (AI) είναι για κάποιους το «μαγικό ραβδί» που θα κάνει την εργασιακή ζωή ευκολότερη.

Εργασίες που γίνονταν από ανθρώπους πλέον θα ανατίθενται σε μηχανές, οι οποίες μιμούμενες την ανθρώπινη συμπεριφορά θα τις ολοκληρώνουν σε ταχύτερο χρόνο αυξάνοντας την παραγωγικότητα και τα έσοδα.

Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι κατάρα που θα οδηγήσει χιλιάδες άτομα στην ανεργία, ενώ παράλληλα θα δίνει στις μηχανές τα εργαλεία για να αφανίσουν τον κόσμο, θυμίζοντας τις ταινίες... Terminator.

Η προειδοποίηση αποκτά ιδιαίτερη αξία καθώς ένα από τα κορυφαία στελέχη στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης που κρούουν καμπανάκι κινδύνου για τον αφανισμό του κόσμου είναι ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν σε πρόσφατη εμφάνισή του στο Κογκρέσο.

Ο Σαμ Άλτμαν κατά την κατάθεσή του στο Κογκρέσο / (AP Photo/Patrick Semansky)

Οι επιπτώσεις στην εργασία είναι κάτι που το ζουν ήδη εργαζόμενοι κυρίως στην Αμερική την πατρίδα της τεχνολογίας.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία για πρώτη φορά το μήνα Μάιο 4.000 άτομα σχεδόν έχασαν τη δουλειά τους λόγω της AI, σύμφωνα με την έκθεση της Challenger, Gray & Christmas.

«Πιστεύουμε ότι η AI θα επιφέρει και άλλες απώλειες εργασιακών θέσεων αν και μας προκαλεί έκπληξη το πόσο γρήγορα έγινε αυτό», φέρεται να δήλωσε στο περιοδικό Fortune, ο αντιπρόεδρος της Challenger, Gray & Christmas, Άντι Τσάλεντζερ.

«Είναι φοβερό με πόση ταχύτητα αναπτύσσεται και εξελίσσεται η τεχνολογία» προσθέτει.

Τον περασμένο Μάρτιο και η Goldman Sachs σε έκθεσή της ανέφερε ότι το 18% όλων των θέσεων εργασίας παγκοσμίως και το ένα τέταρτο όλων στην Ευρώπη θα περικοπούν το οποίο μεταφράζεται σε 300 εκατομμύρια θέσεις.

Συνολικά το 80% των θέσεων εργασίας εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν από την τεχνητή νοημοσύνη.

Πιο ευάλωτοι οι εργαζόμενοι στο IT και στην οικονομία, καθώς και σε διοικητικές και θέσεις που έχουν να κάνουν με δικονομικά θέματα από εκείνες που απαιτούν χειρωνακτική εργασία για εύλογους λόγους.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι εταιρείες θα επικαλεστούν την τεχνητή νοημοσύνη ως λόγο για την απόλυση εργαζομένων, αν θα υπάρχουν μειώσεις μισθών και αν θα διαταραχθούν οι σχέσεις εργοδοτών και εργαζομένων.

O ίδιος ο Άλτμαν υποστηρίζει την ΑΙ λέγοντας ότι θα υπάρχουν πιο σύγχρονες και καλύτερες δουλειές τις οποίες δεν μπορούμε να τις φανταστούμε σήμερα.

«Πιστεύω ότι αν δίνεις στον κόσμο καλύτερα εργαλεία κάνουν καλύτερα πράγματα. Οι απαιτήσεις πολλαπλασιάζονται», δήλωσε χαρακτηριστικά σε φόρουμ στο οποίο συμμετείχε πρόσφατα.

Η αλήθεια είναι ότι οι μέχρι τώρα δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης τρομάζουν.

Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης έγινε η συγγραφή ενός βιβλίου για παιδιά, μαθητές βοηθήθηκαν να κάνουν εργασίες, δημιουργήθηκαν ανύπαρκτες φωτογραφίες, δόθηκαν ανύπαρκτες συνεντεύξεις και ο κατάλογος είναι ατελείωτος.

Η Google ανακάλυψε ότι θεωρητικά μπορεί να προσλάβει μηχάνημα για να γράφει κώδικα, ενώ η Amazon ότι μπορούσε να απαντά σε ερωτήματα που αφορούσαν την εξυπηρέτηση πελατών, μπορούσε να συγγράψει εκπαιδευτικούς οδηγούς και να απαντήσει σε ερωτήματα για τη στρατηγική της εταιρείας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η ΑΙ δεν κάνει λάθη, οδηγώντας σε παραπληροφόρηση ή λανθασμένες απαντήσεις ακόμη και σε πολύ απλά ερωτήματα.

Γι΄ αυτό και ειδικοί προειδοποιούν για την ανάγκη αυστηρής νομοθεσίας και ελεγκτικού μηχανισμών ώστε να μην υπάρχει κατάχρηση της τεχνολογίας σε μία εποχή που οι αυτοματισμοί κερδίζουν έδαφος.

Πολύ μελάνι έχει χυθεί αν το ΑΙ θα βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγικότητας και ελαχιστοποίηση του φόρτου εργασίας των υπαλλήλων ή απλά θα δημιουργήσει χώρο για την δημιουργία νέων εργασιών που θα πρέπει να φέρουν σε πέρας οι εργαζόμενοι.

Ο Εντ Τσάλις επικεφαλής στρατηγικής της τεχνητής νοημοσύνης στο UiPath πιστεύει ότι η νέα αυτή τεχνολογία θα εξαλείψει εργασίες που χρειάζονται χρόνο όπως οι απαντήσεις στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομίου ή η παρουσία σε συσκέψεις.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι εταιρείες θα επικαλεστούν την τεχνητή νοημοσύνη ως λόγο για την απόλυση εργαζομένων / Pixabay

Για εκείνον είναι σαν κάποιος εργαζόμενος να αποκτά προσωπικό βοηθό και αυτό μόνο θετικό μπορεί να είναι για εκείνον.

Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς να αποτυπωθούν οι επιπτώσεις στο χώρο εργασίας το Εθνικό Γραφείο Οικονομικής Έρευνας σε έκθεση με έδρα τη Βοστώνη την οποία υπογράφουν ερευνητές από τον Στάνφορντ και το ΜΙΤ κατέγραψαν αύξηση παραγωγικότητας κατά 14% σε εκπροσώπους εξυπηρέτησης πελατών οι οποίοι δούλευαν με βοηθό τεχνητής νοημοσύνης στο chat, ενώ εργαζόμενοι με μικρότερη εργασιακή εμπειρία μπορούσαν να αποδίδουν εργασιακά σαν να είχαν πολύ μεγαλύτερη εμπειρία από το να εργάζονταν μόνοι τους.

Ανήσυχο για τις ελελίξεις που θα επιφέρει στην παγκόσμια αγορά εργασίας είναι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Γκίτα Γκόμπιναθ υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου προειδοποιεί για μεγάλους κινδύνους από την τεχνητή νοημοσύνη. Φέρνει ως παράδειγμα το πόσο διαψεύστηκαν οι οικονομολόγοι όταν έλεγαν ότι οι άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους λόγω της αυτοματοποίησης θα μπορούσαν να απορροφηθούν από άλλους κλάδους με πολύ μεγαλύτερες απολαβές.

Για την ίδια η απάντηση είναι να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας για τους εργαζόμενους και οι εταιρίες να μην επιβραβεύονται από τις κυβερνήσεις για την απόφασή τους να αντικαταστήσουν στους ανθρώπους με μηχανήματα. Υποστηρίζει μάλιστα ότι οι αλλαγές που θα φέρει η ΑΙ θα είναι ίδιες ή και μεγαλύτερες με εκείνες που έφερε η βιομηχανική επανάσταση υπό τον Άνταμ Σμιθ.

Ένα είναι βέβαιο: αν και είναι πολύ νωρίς για να αποτυπωθούν πλήρως οι επιπτώσεις της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητα των ανθρώπων οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν με κανόνες που θα οριστούν σε παγκόσμιο αλλά και σε κρατικό επίπεδο και όχι άναρχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ