ΚΟΣΜΟΣ

Ορίστηκε δικάσιμος για τον κατηγορούμενο της δολοφονίας της Τζο Κοξ

Ορίστηκε δικάσιμος για τον κατηγορούμενο της δολοφονίας της Τζο Κοξ
REUTERS/Toby Melville

O άνδρας που κατηγορείται ως δράστης της δολοφονίας της βουλευτού των Εργατικών, Τζο Κοξ, την περασμένη εβδομάδα θα δικαστεί τον προσεχή Νοέμβριο.

Ο Τόμας Μέιρ, 52 ετών, κατηγορείται για ανθρωποκτονία, σοβαρή σωματική βλάβη, κατοχή όπλου με πρόθεση διάπραξη εγκλημάτων και κατοχή επιθετικού όπλου κατά της Τζο Κοξ, 41 ετών, μητέρα δύο παιδιών στην οποία επιτέθηκε στον δρόμο την ώρα συνάντησης με τους κατοίκους της πόλης Μπίρστολ. Ένας 77χρονος άνδρας ο οποίος έσπευσε να βοηθήσει την άτυχη γυναίκα, επίσης δέχτηκε χτύπημα με μαχαίρι.

Ο φόνος της βουλευτού, η οποία ήταν γνωστή για τις φιλοευρωπαϊκές της απόψεις, προκάλεσε αποτροπιασμό στον πολιτικό κόσμο και την κοινή γνώμη και επισκίασε τις τελευταίες ημέρες της καμπάνιας για το βρετανικό δημοψήφισμα.

Ο Μέιρ δεν παρέστη αλλά εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου μέσω skype από την φυλακή για μια σύντομη ακρόαση την Πέμπτη και μίλησε μόνο για να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του.

Σε άλλη ακρόασή του ο Μέιρ προκάλεσε την αντίδραση της κοινής γνώμης όταν συστήθηκε ως «θάνατος στους προδότες, ελευθερία για την Βρετανία».

Ο Μέιρ κρίθηκε προφυλακιστέος μέχρι την διεξαγωγή της δίκης, στις 19 Σεπτεμβρίου.

Ο δικαστής Τζον Σόντερς είπε πως η δίκη, η οποία γίνεται στα πρότυπα υπόθεσης τρομοκρατίας, θα ξεκινήσει στις 14 Νοεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ