ΚΟΣΜΟΣ

Ο Καναδάς κατάσχεσε ρωσικό φορτηγό αεροπλάνο

Ο Καναδάς κατάσχεσε ρωσικό φορτηγό αεροπλάνο
Ρωσικό Antonov 124 (AP Photo/Jason Bronis)

Την κατάσχεση ενός ρωσικού φορτηγού αεροσκάφους που είχε καθηλωθεί στον διάδρομο του αεροδρομίου Pearson του Τορόντο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία το 2022, διέταξε ο Καναδάς.

«Σήμερα, ο Καναδάς στέλνει ένα σαφές μήνυμα στο ρωσικό καθεστώς ότι όσοι υποστηρίζουν και επωφελούνται από τον επιθετικό πόλεμο του Κρεμλίνου δεν θα έχουν πού να κρυφτούν», δήλωσε χθες, Δευτέρα 12/06 η Καναδή υπουργός Εξωτερικών Μέλανι Τζολί.

Σύμφωνα με το «TorontoStar», η απόφαση για την κατάσχεση του αεροπλάνου, το οποίο είναι ακινητοποιημένο εδώ και μήνες, ήρθε αφού ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό επισκέφθηκε ξαφνικά το Κίεβο και υποσχέθηκε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι θα κατασχέσει το αεροπλάνο.

Αυτή είναι η πρώτη κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων αφότου ο Καναδάς το 2022 τροποποίησε τον νόμο περί ειδικών οικονομικών μέτρων και τον νόμο περί δικαιοσύνης για θύματα διεφθαρμένων ξένων αξιωματούχων, για να επιτρέψει στην κυβέρνηση να κατάσχει, να κατασχέσει ή να αναδιανείμει περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε άτομα και οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις.

Το φορτηγό αεροπλάνο “Antonov 124” ανήκει στον όμιλο Volga Dnieper της Ρωσίας, στον οποίο ο Καναδάς έχει επιβάλει κυρώσεις και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Τορόντο την ίδια ημέρα που επιβλήθηκαν τα μέτρα. Ούτε η Αρχή του Αεροδρομίου του Τορόντο ούτε οι αρχές του Καναδά μεταφορών ανέφεραν τι συνέβη με τον πιλότο ή τους επιβάτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ