ΚΟΣΜΟΣ

Τα πρώτα... robocop ανέλαβαν υπηρεσία στο αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης

Τα πρώτα... robocop ανέλαβαν υπηρεσία στο αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης
Ααστυνομικοί πραγματοποιούν έλεγχο στο αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης AP Photo / Wong Maye-E

Με ύψος πάνω από δύο μέτρα και με όραση 360 μοιρών τα ρομπότ - αστυνομικοί που ανέλαβαν υπηρεσία στο αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης κάνουν κάθε επίδοξο παραβάτη να ξανασκεφτεί την επόμενη κίνησή του.

Τα δύο ρομπότ τοποθετήθηκαν σε υπηρεσία στο αεροδρόμιο Changi από την Αστυνομία της Σιγκαπούρης μετά από περισσότερα από πέντε χρόνια δοκιμών και είναι από τα πρώτα που σχεδιάζεται να αστυνομεύουν ολόκληρη την Σιγκαπούρη αυξάνοντας «τους αξιωματικούς πρώτης γραμμής» τα επόμενα χρόνια.

Τα ρομπότ, τα οποία περιπολούν στο αεροδρόμιο από τον Απρίλιο, προορίζονται να ενισχύσουν την ανθρώπινη αστυνομική δύναμη για την παρατήρηση και αποτροπή παρανομιών.

Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια ενός περιστατικού, τα ρομπότ είναι σε θέση να αποκλείουν περιοχές και να προειδοποιούν τους περαστικούς με τις σειρήνες και τα ηχεία τους ενώ περιμένουν την άφιξη των αξιωματικών. Το κοινό μπορεί να επικοινωνήσει απευθείας με τα ρομπότ πατώντας ένα κουμπί στο μπροστινό μέρος τους.

Η Αστυνομία της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι περισσότερα ρομπότ θα αναπτυχθούν «προοδευτικά» σε όλη την πόλη-κράτος.

«Η ενσωμάτωση της ρομποτικής ενισχύει την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και τις ικανότητες των αξιωματικών μας πρώτης γραμμής, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να είναι πιο αποτελεσματικοί στα καθήκοντά τους», δήλωσε ο Lim Ke Wei, επιθεωρητής και επικεφαλής επιχειρήσεων της αστυνομίας του αεροδρομίου.

Κάθε ρομπότ διαθέτει ενσωματωμένα ηχεία που εκπέμπουν ηχητικά μηνύματα και μια πίσω οθόνη LCD που εμφανίζει οπτικά μηνύματα. Έχουν ύψος περίπου 1,7 μέτρα, αλλά έχουν επεκτεινόμενα μέλη που φτάνουν μέχρι και 2,3 μέτρα.

Είναι επίσης εξοπλισμένα με πολλαπλές κάμερες που τους δίνουν όραση 360 μοιρών, επιτρέποντας στην αστυνομία του αεροδρομίου να έχει «ανεμπόδιστη θέα» για «καλύτερη διαχείριση περιστατικών», πρόσθεσε.

Προηγούμενες εκδόσεις των ρομπότ είχαν αναπτυχθεί σε δημόσιες συγκεντρώσεις το 2018 και το 2022, ενώ κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού, τα σκυλιά ρομπότ χρησιμοποιήθηκαν για την επιβολή αποστάσεων. Επίσης άλλα ρομπότ είναι συνηθισμένο θέαμα στους σταθμούς του μετρό σε όλη τη χώρα.

‘Like something out of Black Mirror’: Police robots go on patrol at Singapore airport

ΔΗΜΟΦΙΛΗ