ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σε Κίεβο, Ζαπορίζια και Λβιβ

Ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σε Κίεβο, Ζαπορίζια και Λβιβ
Φωτογραφία αρχείου από εκρήξεις στην ουκρανική πόλη της Λβιβ AP Photo/Nariman El-Mofty

Ρωσικές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν το Κίεβο, τη Ζαπορίζια και τη Λβιβ στην Ουκρανία το βράδυ της Δευτέρας (19/6), αλλά και το πρωί της Τρίτης (20/6).  

Ειδικότερα, η στρατιωτική διοίκηση της Λβιβ, μιας πόλης που έχει συνολικά 70.000 κάτοικους και βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα από την Πολωνία, ανέφερε πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν «κρίσιμη υποδομή» με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπήρξαν θύματα.

Σε ανάρτηση του δημάρχου της πόλης Αντρίι Σαντόβι, μέσω Telegram δεν διευκρινίζεται εάν οι εκρήξεις οφείλονταν σε καταρρίψεις της αντιαεροπορικής άμυνας ή εάν επλήγησαν στόχοι.

Παράλληλα, εκτεταμένες αεροπορικές επιδρομές σημειώθηκαν στην Ουκρανία και το πρωί της Τρίτης (20/6) με τις αρχές του Κιέβου, πόλεων και περιφερειών από το ανατολικό ως το δυτικό τμήμα της χώρας να κάνουν λόγο για πλήγματα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της πληθυσμού πέρασε τη νύχτα αφουγκραζόμενο τις σειρήνες της αεράμυνας και τις εκρήξεις.

Ο Γιούρι Μαλάσκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης στην περιφέρεια Ζαπορίζια (νοτιοανατολικά), ανέφερε μέσω Telegram πως αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας έβαλαν στο στόχαστρο τηλεπικοινωνιακές υποδομές, αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει αναφορές για θύματα.

Στο στόχαστρο βρέθηκε και το Κίεβο με τη στρατιωτική διοίκηση της ουκρανικής πρωτεύουσαν να αναφέρει πως η αντιαεροπορική άμυνα ενεργοποιήθηκε για να απωθήσει ρωσική επιδρομή με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι (drones) στην ουκρανική πρωτεύουσα και στην περιφέρειά της.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες του συνολικού εύρους της επιχείρησης και της έκτασης των ζημιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ