ΚΟΣΜΟΣ

Πακέτο βοήθειας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία ετοιμάζει η ΕΕ

Πακέτο βοήθειας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία ετοιμάζει η ΕΕ
Ουκρανός στρατιώτης AP Photo/Evgeniy Maloletka

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να προτείνει ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας περίπου 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για να στηρίξει την Ουκρανία, καθώς η χώρα ξεκινά μια κρίσιμη αντεπίθεση για να ανακαταλάβει εδάφη που χάθηκαν στον πόλεμο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται έμπιστες πηγές, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ, αναμένεται να βοηθήσει στη χρηματοδότηση των τρεχουσών δαπανών της ουκρανικής κυβέρνησης και θα πληρώσει για επείγουσες προτεραιότητες ανασυγκρότησης.

Την οικονομική στήριξη της ουκρανικής αντεπίθεσης ανακοίνωσε την Τρίτη (20/6) και το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας, σύμφωνα με το οποίο η χώρα αποφάσισε να διαθέσει συνολικά 250 εκατομμύρια κορώνες (σχεδόν 21,5 εκατ. ευρώ) για την πυρηνική ασφάλεια στην Ουκρανία, εν μέσω ανησυχίας για τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια μετά την κατάρρευση του φράγματος Καχόβκα.

Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση του νορβηγικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται πως, ο πόλεμος αποτελεί απειλή για την πυρηνική ασφάλεια στην Ουκρανία, ενώ προσθέτει χαρακτηριστικά:

«Ένα πυρηνικό ατύχημα θα είχε συνέπειες όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και πέρα από τα σύνορά της».

Τα 250 εκατ. νορβηγικές κορώνες θα μοιραστούν ως εξής: 100 εκατομμύρια προς τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) για να μπορέσουν οι εμπειρογνώμονές του να συνεχίσουν τους ελέγχους τους σε πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας, και 150 εκατομμύρια για την ενίσχυση της ασφάλειας των ουκρανικών εγκαταστάσεων.

Αποτελούν μέρος του προγράμματος Nansen, το οποίο προβλέπει στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία ύψους 75 δισεκατομμυρίων κορωνών για την περίοδο 2023-2027.

Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι εκτίμησε στη διάρκεια επίσκεψής του την περασμένη Πέμπτη στην Ζαπορίζια πως η κατάσταση είναι «σοβαρή», αλλά διέκρινε σημάδια «σταθεροποίησης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ