ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: «Η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε γιγάντιο προσφυγικό νεκροταφείο»

Ερντογάν: «Η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε γιγάντιο προσφυγικό νεκροταφείο»
AP Photo/Ali Unal

Το δικό του μήνυμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως το πρόσφατο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, αποτελεί ένα «επαίσχυντο παράδειγμα» και μια «ανθρωπιστική τραγωδία» κατά την οποία «εκατοντάδες αθώοι άνθρωποι, έχασαν τη ζωή τους».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, ο Τούρκος πρόεδρος, σημείωσε ότι «βλέπουμε αυτά τα νοσηρά κινήματα, που δεν θεωρούν κανέναν άλλον εκτός από τη δική τους φυλή, τον πολιτισμό και τις πεποιθήσεις τους ως άνθρωπο, ως απειλή για τις ανθρώπινες αξίες και το κοινό μέλλον της ανθρωπότητας».

«Απορρίπτουμε τη ρητορική μίσους, τη νεοναζιστική ιδεολογία, την ισλαμοφοβία και την ξενοφοβία κατά των προσφύγων που εξαπλώθηκαν σε άλλες κοινωνίες όπως ο δηλητηριώδης κισσός αφού ριζώσουν στις δυτικές χώρες» τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

«Η αλαζονική νοοτροπία, που έχει τις ρίζες της στην αποικιοκρατία, έχει μεγάλη επίδραση στη μετατροπή της Μεσογείου, που υπήρξε λίκνο πολιτισμών σε όλη την ιστορία, σε γιγάντιο προσφυγικό νεκροταφείο τα τελευταία χρόνια. Το πιο πρόσφατο και επαίσχυντο παράδειγμα αυτού ήταν η ανθρωπιστική τραγωδία που σημειώθηκε στο Αιγαίο την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία εκατοντάδες αθώοι άνθρωποι, τα περισσότερα παιδιά, έχασαν τη ζωή τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ