ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκινά έρευνες για τα αίτια της ενδόρρηξης του υποβρυχίου «Τιτάνας» το αμερικανικό λιμενικό

Ξεκινά έρευνες για τα αίτια της ενδόρρηξης του υποβρυχίου «Τιτάνας» το αμερικανικό λιμενικό
Το βαθυσκάφος «ΤΙΤΑΝΑΣ» OceanGate Expeditions / AP

Έρευνες για τα αίτια της ενδόρρηξης του βαθυσκάφους «Τιτάνας», που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε επιβατών την ώρα που κατευθυνόταν προς το ναυάγιο του Τιτανικού, ανακοίνωσε πως ξεκινά το λιμενικό των ΗΠΑ την Κυριακή (25/6). 

Ειδικότερα, ο επικεφαλής ερευνητής του αμερικανικού λιμενικού και αρμόδιος για τη συγκεκριμένα έρευνα, Τζέισον Νιούμπαουερ, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Κυριακή (25/6) δήλωσε πως βασικός στόχος των ερευνών «είναι να αποφευχθεί ένα αντίστοιχο περιστατικό, κάνοντας τις κατάλληλες συστάσεις για τη βελτίωση της ασφάλειας του ναυτιλιακού τομέα παγκοσμίως».

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι έχει ξεκινήσει η προκαταρκτική συγκέντρωση στοιχείων, κυρίως «των συντριμμιών από το σημείο του περιστατικού», ενώ σημείωσε ότι το λιμενικό βρίσκεται σε επαφή με τις οικογένειες των πέντε θυμάτων για το ενδεχόμενο εντοπισμού ανθρώπινων λειψάνων.

Μετά την έρευνά του το λιμενικό των ΗΠΑ ενδέχεται, «αν κριθεί απαραίτητο», να συστήσει να ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Να σημειωθεί πως η ανακοίνωση αυτή πραγματοποιήθηκε μία ημέρα αφού το Γραφείο Ασφάλειας των Μεταφορών του Καναδά (BST) επεσήμανε ότι άνοιξε «έρευνα για την ασφάλεια (…) σχετικά με το θανάσιμο περιστατικό που αφορά το πλοίο Polar Prince», από το οποίο το βαθυκάφος ξεκίνησε την κατάδυσή του προς το ναυάγιο του Τιτανικού την περασμένη Κυριακή (25/6).

Υπενθυμίζεται ότι, το υποβρύχιο «Τιτάνας», ένα βαθυσκάφους περίπου 6,5 μέτρων, καταδύθηκε στις 18 Ιουνίου με προορισμό το ναυάγιο του Τιτανικού στον βόρειο Ατλαντικό, και θα έπρεπε να αναδυθεί επτά ώρες αργότερα. Ωστόσο, έχασε την επαφή με το πλοίο Polar Prince λιγότερες από δύο ώρες μετά την αναχώρησή του.

Οι πέντε επιβάτες του σκοτώθηκαν από την «καταστροφική ενδόρρηξη» που σημειώθηκε στο Titan, επεσήμανε την Πέμπτη το αμερικανικό λιμενικό. Κάποια συντρίμμια εντοπίστηκαν περίπου 500 μέτρα από το ναυάγιο του Τιτανικού, σε βάθος σχεδόν 4.000 μέτρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ