ΚΟΣΜΟΣ

Ναυάγιο στον Τιτανικό: Πού στρέφονται τώρα οι έρευνες για το βαθυσκάφος – Τι εκτιμούν οι ειδικοί

Ναυάγιο στον Τιτανικό: Πού στρέφονται τώρα οι έρευνες για το βαθυσκάφος – Τι εκτιμούν οι ειδικοί
Ένα από τα βαθυσκάφη της OceanGate στην επιφάνεια της θάλασσας (Photo by Ocean Gate / Handout/Anadolu Agency via Getty Images)

O εντοπισμός των συντριμμιών του βαθυσκάφους Τιτάν κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού έβαλαν ένα θλιβερό τέλος στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που είχε στηθεί για τον εντοπισμό των πέντε επιβαινόντων στο βαθυσκάφος.

Οι αρχές που εμπλέκονται στις έρευνες αναζητούν τώρα στοιχεία που θα συνθέσουν το παζλ των όσων διαδραματίστηκαν μόλις το μικρό υποβρύχιο καταδύθηκε προς το ναυάγιο την περασμένη Κυριακή.

Σύμφωνα με τον αντιναύαρχο της ακτοφυλακής Τζον Μάουγκερ, τα μέχρι τώρα ευρήματα συνηγορούν υπέρ του σεναρίου μιας «ολέθριας ενδόρρηξης».

Και αυτό γιατί ανάμεσα στα συντρίμμια του Τιτάνα που εντοπίστηκαν είναι μέρος της ουράς του και το πλαίσιο προσγείωσης -κάτι που πιθανότατα σημαίνει ότι το βαθυσκάφος διαλύθηκε.

Οι υπηρεσίες που μετέχουν στις έρευνες για την εξακρίβωση των αιτιών της τραγωδίας συγκεντρώνουν αυτή τη στιγμή όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, καθώς δεν υπάρχει «μαύρο κουτί» για να καταγράψει τις τελευταίες στιγμές του υποβρυχίου.

Ο Τζον Μάουγκερ / (AP Photo/Steven Senne)

Όπως εξηγούν ειδικοί από το εξωτερικό, οι έρευνες που πραγματοποιούνται σε αυτή τη φάση θυμίζουν το πρωτόκολλο που ακολουθείται σε αεροπορικά δυστυχήματα.

Μόλις οι ερευνητές μαζέψουν τα κομμάτια του Τιτάνα και τα φέρουν στην επιφάνεια θα αρχίσουν να εξετάζουν τις δομές των ανθροκονημάτων, που θα αποτελέσουν και το «κλειδί» για να κατανοήσουν τι ακριβώς συνέβη τις τελευταίες στιγμές.

Στόχος να εντοπίσουν μικρορήγματα που θα «υποδείξουν» το σημείο της ρήξης.

Το βασικό ερώτημα που θέλουν να απαντήσουν οι μελετητές είναι εάν το δυστύχημα οφείλεται σε κάποια δομική αστοχία.

Ο καθηγητής Μπλερ Θόρτον, από το πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον αναφέρει ότι σε περίπτωση που ισχύει αυτό, τότε το βαθυσκάφος θα υπέστη τρομακτικές πιέσεις -αντίστοιχες με το βάρος του πύργου του Άιφελ.

Ιδιαίτερη σημασία έχει, επίσης, να διασαφηνιστεί εάν κατάλληλες δοκιμές θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει το δυστύχημα -κάτι που υποστήριξαν τις τελευταίες ημέρες αρκετοί εμπειρογνώμονες.

Βαθυσκάφος κατά τη διάρκεια κατάδυσης / (OceanGate Expeditions vía AP)

Προσώρας παραμένει ασαφές ποια υπηρεσία θα ηγηθεί της έρευνας για τον Τιτάνα, καθότι δεν υπάρχει πρωτόκολλο για ατυχήματα με βαθυσκάφη.

Το ναυάγιο αυτό είναι ιδιαίτερα περίπλοκο και λόγω της απομακρυσμένης περιοχής όπου σημειώθηκε αλλά και επειδή εμπλέκονται άτομα πολλών διαφορετικών εθνικοτήτων.

Το BBC, ωστόσο, εκτιμά ότι η αμερικανική ακτοφυλακή, η οποία έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην επιχείρηση, θα συνεχίσει να ηγείται των προσπαθειών.

Τι λένε ειδικοί

Παρότι καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα της τραγωδίας, η αλήθεια είναι ότι το πιθανότερο είναι ορισμένα σημεία να μην διαλευκανθούν ποτέ.

Ο Μπόμπι Τσάκον, συνταξιούχος πράκτορας του FBI και πρώην επικεφαλής της ομάδας δυτών της υπηρεσίας, δήλωσε στο CNNi ότι δύσκολα θα κατανοήσουμε ακριβώς τι συνέβη στο βαθυσκάφος εάν δεν ανακτηθεί το μεγαλύτερο μέρος του.

AP23173621417231.jpg
Οι πέντε νεκροί του ναυαγίου - Από αριστερά οι Shahzada Dawood, Suleman Dawood, Paul-Henri Nargeolet, Stockton Rush και Hamish Harding / (AP Photo/File)

«Όσο πιο γρήγορα το κάνουν αυτό, τόσο το καλύτερο, γιατί ο ωκεανός αλλάζει πράγματα συνεχώς. Οι παλίρροιες, τα ρεύματα και η πίεση του ωκεανού μετακινεί τα πράγματα» λέει ο ίδιος.

Και συνεχίζει:

«Το καλό είναι ότι φαίνεται ότι δεν υπάρχουν άλλα συντρίμμια του Τιτανικού σε αυτή την περιοχή. Όλα όσα εντοπίστηκαν θα πρέπει να συλλεχθούν, να τοποθετηθούν σε καλάθια και να έρθουν στην επιφάνεια για ανάλυση».

Τα επόμενα βήματα της έρευνας

Ειδικοί από όλο τον κόσμο αναφέρουν πως δύσκολα θα εντοπιστούν οι σοροί των θυμάτων -παρότι η αμερικανική ακτοφυλακή έχει ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες.

Παράλληλα, οι Αρχές θα συνεχίσουν να αναζητούν στοιχεία για την τραγωδία στον πυθμένα του ωκεανού.

Θα περάσει, ωστόσο, αρκετός καιρός μέχρι να καταφέρει η αμερικανική ακτοφυλακή να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο χρονολόγιο για το τι συνέβη.

Και αυτό, όπως τόνισε εκπρόσωπος της υπηρεσίας, επειδή το υποβρύχιο περιβάλλον είναι «ιδιαίτερα σύνθετο».

«Αυτό που θα κάνουν τώρα είναι να επιστρέψουν στο σημείο της τραγωδίας και, σαν να ακολουθούν ψίχουλα από μπισκότα, να προσπαθήσουν να δουν πού θα τους οδηγήσουν» λέει ο Τομ Μάντοξ, διευθύνων σύμβουλος της Underwater Forensic Investigators, που συμμετείχε σε «βουτιά» στον Τιτανικό το 2005.

Και καταλήγει λέγοντας:

«Το σημαντικό και δύσκολο τώρα είναι να συγκεντρώσουν αυτά τα συντρίμμια. Θα τα καταγράψουν και θα δημιουργήσουν ένα χάρτη με τα σημεία όπου εντοπίστηκαν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ