ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον της Βάγκνερ

Η Ρωσία αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον της Βάγκνερ
Ο επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης-εταιρείας Wagner Γεβγένι Πριγκόζιν (Prigozhin Press Service via AP, File)

Αποσύρει τη δίωξη κατά της μισθοφορικής οργάνωσης-εταιρείας Wagner για στάση η ρωσική FSB, οι υπηρεσίες Πληροφοριών και Ασφάλειας της Ρωσίας, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η FSB έκλεισε την έρευνά της για την ένοπλη εξέγερση του Σαββατοκύριακου από τις δυνάμεις Βάγκνερ, οι οποίες κατέλαβαν στρατιωτικά κτήρια στο Ροστόφ και στη συνέχεια παρέλασαν στη Μόσχα.

Η ποινική υπόθεση για το γεγονός της ένοπλης εξέγερσης έκλεισε, σύμφωνα με το FSB. Κατά τη διερεύνηση της ποινικής υπόθεσης, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες σταμάτησαν τις ενέργειές τους με στόχο τη διάπραξη εξέγερσης, αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο εδήσεων TASS.

Εν τω μεταξύ ένα ρωσικό αεροσκάφος Embraer Legacy 600, το οποίο στα έγγραφα των αμερικανικών κυρώσεων συνδέεται με τον Πριγκόζιν, πέταξε στη Λευκορωσία από τη Ρωσία την Τρίτη. Δεν υπήρξε καμία άμεση ένδειξη για το ποιος επέβαινε στο πλοίο.

Το Reuters αναφέρει ότι το Flightradar24 έδειξε ότι το επιχειρηματικό τζετ πέταξε στη Λευκορωσία νωρίς την Τρίτη.

Σύμφωνα με μια συμφωνία για την οποία μεσολάβησε ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντερ Λουκασένκο το Σάββατο για να σταματήσει μια ανταρσία από τους μισθοφόρους μαχητές του Πριγκόζιν, ο επικεφαλής της Βάγκνερ φέρεται να μετακομίζει στη Λευκορωσία.

Ο Πριγκόζιν δημοσίευσε χθες, Δευτέρα, ηχητικό μήνυμα διάρκειας 11 λεπτών στο Τelegram, στο οποίο ανέφερε:

«Δεν θέλαμε να ανατρέψουμε τον Πούτιν. Λυπούμαστε που χύσαμε ρωσικό αίμα. Η πορεία προς την Μόσχα είχε σαν στόχο να αποφευχθεί η κατασκευή της Wagner και ήταν απέναντι σε όσους έκαναν φρικτά λάθη στην Ουκρανία. Κανένας δεν υπόγραψε συμβόλαιο με το ρωσικό υπουργείο άμυνας. Είχαν αποφασίσει να μας κλείσουν την 1η Ιουλίου».

Μάλιστα υποστήριξε ότι οι κινήσεις των μισθοφόρων της Wagner ήταν ένα μάθημα για το πως θα έπρεπε η Ρωσία να πραγματοποιήσει την εισβολή στην Ουκρανία.

Συνέχισε λέγοντας ότι η θεαματική πορεία των μαχητών της οργάνωσης προς τη Μόσχα κατά την ανταρσία του Σαββάτου αποκάλυψε «σοβαρά προβλήματα ασφάλειας» στη Ρωσία, σημειώνοντας ότι οι άνδρες του διένυσαν 780 χλμ, συναντώντας μικρή αντίσταση.

«Η πορεία αποκάλυψε σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια στη χώρα», είπε.

Παράλληλα υποστήριξε ότι οι άνδρες του είχαν την υποστήριξη των κατοίκων των τοποθεσιών που διέσχιζαν κατά την πορεία τους. «Πολίτες ερχόντουσαν να μας συναντήσουν κρατώντας ρωσικές σημαίες και σύμβολα της Wagner, χάρηκαν όταν φτάσαμε και περνούσαμε δίπλα τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ