ΚΟΣΜΟΣ

Σωσίας του Πριγκόζιν προσπάθησε να περάσει στη Λιθουανία με πλαστό διαβατήριο

Σωσίας του Πριγκόζιν προσπάθησε να περάσει στη Λιθουανία με πλαστό διαβατήριο
Ο Γεγβκένι Πριγκόζιν Photo by Mikhail Svetlov / Getty Images

Ένα διαβατήριο με το όνομα του Γεβγκένι Πριγκόζιν, που βρέθηκε σε επιδρομή των ρωσικών αρχών σε εγκαταστάσεις της Wagner στη Ρωσία, είχε χρησιμοποιηθεί από σωσία του ώστε να εισέλθει στη Λιθουανία το 2020, σε μια απόπειρα να πυροδοτηθεί ένα σκάνδαλο, ανακοίνωσαν σήμερα οι λιθουανικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας.

Ο Πριγκόζιν βρίσκεται από χθες εξόριστος στη Λευκορωσία στο πλαίσιο συμφωνίας για τον τερματισμό της ανταρσίας του κατά της ρωσικής ηγεσίας.

Το ρωσικό μέσο ενημέρωσης Fontanka.ru δημοσίευσε την Κυριακή φωτογραφίες που φέρεται να τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομής των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας στο αρχηγείο της Wagner στην Αγία Πετρούπολη εκείνη την ημέρα. Στις φωτογραφίες φαίνεται ένα διαβατήριο με το όνομά του.

Μια φωτογραφία σε ένα από τα διαβατήρια φαίνεται να ταιριάζει με μια φωτογραφία ενός άνδρα που φέρεται ότι ταξίδεψε με το όνομα του Πριγκόζιν. Τη φωτογραφία αυτή είχε δώσει στη δημοσιότητα το 2021 το τμήμα αντικατασκοπείας της Κρατικής Ασφάλειας της Λιθουανίας.

«Το διαβατήριο, που εκδόθηκε για τον σωσία του Πριγκόζιν, χρησιμοποιήθηκε το 2020 στο πλαίσιο απόπειρας παραπληροφόρησης σε βάρος της Λιθουανίας», ανέφερε σήμερα η υπηρεσία ασφαλείας σε ανάρτηση στο Facebook.

Στόχος της επίθεσης, σύμφωνα με την υπηρεσία ήταν να υπονομευτεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ώστε να δοθεί η εντύπωση ότι ο ίδιος ο Πριγκόζιν είχε αψηφήσει κυρώσεις για να επισκεφθεί τη Λιθουανία, κράτος μέλος της ΕΕ. Το γεγονός ότι το διαβατήριο βρέθηκε σε γραφείο του Πριγκόζιν υποδηλώνει ότι ο ίδιος ο Πριγκόζιν ήταν μέρος της σκευωρίας.

«Οι λιθουανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι το έγγραφο αποδεικνύει ότι η επίθεση εκτελέστηκε από άτομα που βρίσκονταν υπό τις διαταγές του Πριγκόζιν, πιθανώς σε συνεννόηση με τις μυστικές υπηρεσίες του ρωσικού καθεστώτος», υπογράμμισε η υπηρεσία ασφαλείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ