ΚΟΣΜΟΣ

Καταδικάζουν οι ΗΠΑ το κάψιμο αντιτύπου του Κορανίου στη Σουηδία

Καταδικάζουν οι ΗΠΑ το κάψιμο αντιτύπου του Κορανίου στη Σουηδία
To υπουργείο Εξωτερικών AP Photo/J. Scott Applewhite, File

Καταδικάζει η Ουάσιγκτον το κάψιμο αντιτύπου του Κορανίου μπροστά από ένα τζαμί χθες, 28/6, στη Σουηδία.

Ωστόσο προσθέτει ότι η χορήγηση άδειας για τη διεξαγωγή της διαδήλωσης υποστήριζε την ελευθερία της έκφρασης και δεν ήταν μια έγκριση της ενέργειας αυτής.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ματ Μίλερ δήλωσε κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης του Τύπου ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει πως η διαδήλωση δημιούργησε «ένα περιβάλλον φόβου» το οποίο θα επηρεάσει την ικανότητα των μουσουλμάνων και των μελών άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων να ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Το κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία έχει προκαλέσει την οργή της Άγκυρας απομακρύνοντας το ενδεχόμενο για ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στην σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους τον Ιούλιο.

Δηλώσεις Ερντογάν

Σε δηλώσεις ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «αυτοί που διέπραξαν την αποτρόπαια πράξη και όσοι το επιτρέπουν υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της σκέψης, όσοι κάνουν τα στραβά μάτια, δεν θα πετύχουν τους στόχους τους».

«Θα δείξουμε την αντίδρασή μας με τον πιο έντονο τρόπο μέχρι να ολοκληρωθεί η αποφασιστική μάχη κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων και των εχθρών του Ισλάμ», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Θα διδάξουμε στους αλαζόνες της Δύσης ότι η προσβολή των μουσουλμάνων δεν είναι θέμα ελευθερίας έκφρασης», είπε επίσης.

Κατέληξε, λέγοντας, ότι δεν θα υποκύψει ποτέ «στην πολιτική των προκλήσεων ή των απειλών».

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που συγκάλεσε τετραμερή με Σουηδία, Τουρκία και Φινλανδία, σε μία κίνηση έκπληξη υπεραμύνθηκε του γεγονότος ότι η Σουηδία επέτρεψε να γίνει η διαδήλωση σημειώνοντας ότι παρόλο που διαφωνεί αποτελεί μέρος της ελευθερίας έκφρασης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ