ΚΟΣΜΟΣ

Μαέστρος που δεν ακούει: Ρομπότ διευθύνει ορχήστρα στη Νότια Κορέα

Μαέστρος που δεν ακούει: Ρομπότ διευθύνει ορχήστρα στη Νότια Κορέα
Το ρομπότ με δύο χέρια, που σχεδιάστηκε από το Κορεατικό Ινστιτούτο Βιομηχανικής Τεχνολογίας, έκανε το ντεμπούτο του στο Εθνικό Θέατρο της Κορέας συνοδευόμενο από κορυφαίους μουσικούς της εθνικής ορχήστρας της χώρας. Associated Press

Ένα ρομπότ Android, το EveR 6, ανέβηκε στο βάθρο του μαέστρου στη Σεούλ το βράδυ της Παρασκευής για να ηγηθεί μιας παράστασης από την εθνική ορχήστρα της Νότιας Κορέας, σηματοδοτώντας την πρώτη ανάλογη προσπάθεια στη χώρα.

Το ρομπότ με δύο χέρια, που σχεδιάστηκε από το Κορεατικό Ινστιτούτο Βιομηχανικής Τεχνολογίας, έκανε το ντεμπούτο του στο Εθνικό Θέατρο της Κορέας συνοδευόμενο από κορυφαίους μουσικούς της εθνικής ορχήστρας της χώρας.

Το ρομπότ, με το ανθρωποειδές πρόσωπο, υποκλίθηκε πρώτα στο κοινό και άρχισε να κουνάει τα χέρια του για να ελέγξει το ρυθμό της ζωντανής ορχήστρας.

«Οι κινήσεις ενός μαέστρου είναι εξαιρετικά λεπτομερείς», είπε ο Choi Soo-yeoul, ο οποίος ηγήθηκε της παράστασης της Παρασκευής μαζί με το ρομπότ.

«Το ρομπότ ήταν σε θέση να παρουσιάσει λεπτομερείς κινήσεις πολύ καλύτερα από ό,τι είχα φανταστεί».

Αλλά η «κρίσιμη αδυναμία» του EveR 6, είπε ο Choi, είναι ότι δεν μπορεί να ακούσει.

Ο Lee Young-ju, ένα μέλος του κοινού που μελετά την παραδοσιακή κορεάτικη μουσική, είπε ότι οι κινήσεις του ρομπότ, αν και ήταν άψογες στη διατήρηση του ρυθμού, δεν είχαν «ανάσα» - ή την ικανότητα να κρατούν την ορχήστρα έτοιμη να συμμετέχει συλλογικά και άμεσα - κάτι που είπε ότι ήταν απαραίτητο στην απόδοση.

«Φαινόταν ότι έπρεπε να γίνει κάποια αναβάθμιση στο ρομπότ για να κάνει σωστά τη δουλειά του μαέστρου», είπε ο Lee.

Ο Song In-ho, 62, ένα άλλο μέλος του κοινού, είπε επίσης ότι η απόδοση του EveR 6 φαινόταν να είναι σε στοιχειώδες επίπεδο.

«Υποθέτω ότι θα μπορούσε να κάνει τη διεύθυνση ορχήστρας μόνο του όταν είναι εξοπλισμένο με τεχνητή νοημοσύνη για να κατανοήσει και να αναλύσει τη μουσική», είπε ο Song.

Το ανθρωποειδές ρομπότ καθοδήγησε τρία από τα πέντε κομμάτια που παρουσιάστηκαν την Παρασκευή το βράδυ, συμπεριλαμβανομένου ενός που έγινε από κοινού με τον Choi.

«Ήταν ένα ρεσιτάλ που έδειξε ότι (ρομπότ και άνθρωποι) μπορούν να συνυπάρχουν και να αλληλοσυμπληρώνονται, αντί να αντικαθιστά το ένα το άλλο», είπε ο Choi μετά τη συναυλία.

Robot takes podium as orchestra conductor in South Korea

ΔΗΜΟΦΙΛΗ