ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μακρόν βάζει στο παιχνίδι τους Δημάρχους - Η μεγάλη πρόκληση για τον Γάλλο πρόεδρο

Ο Μακρόν βάζει στο παιχνίδι τους Δημάρχους - Η μεγάλη πρόκληση για τον Γάλλο πρόεδρο
Mohamed Badra, Pool via AP

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υποδέχεται την Τρίτη (4/7) τους δημάρχους 220 γαλλικών πόλεων που έχουν υποστεί σημαντικές καταστροφές έπειτα από μία εβδομάδα βίαιων ταραχών, γνωρίζοντας ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ακόμη πρόκληση στη θητεία του στο Ελιζέ.  

Η συνάντηση γίνεται ενώ τα πνεύματα φαίνονται να ηρεμούν καθώς τα κρούσματα ταραχών ήταν λιγότερα σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες.

Στόχος της συνάντησης όπως αναφέρει η γαλλική προεδρία είναι ο Μακρόν να αφουγκραστεί τους Δημάρχους και να έχει την δική τους γνώμη για την κατάσταση και τις πρωτουβουλίες που πρέπει να ληφθούν.

Η μεγάλη πρόκληση

Ωστόσο το μεγάλο στοίχημα του Γάλλου προέδρου είναι άλλο. Πως θα ενώσει τη Γαλλία η οποία για μία ακόμη φορά έδειξε το διχαστικό της πρόσωπο.

Δεν θα είναι εύκολο καθώς και ο ίδιος ο Μακρόν προσπάθησε να ισορροπήσει ανάμεσά στην εμπάθεια και το μήνυμα ότι δεν θα γίνουν ανεκτές οι ταραχές και οι καταστροφές.

Αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι οι ταραχές δεν περιορίστηκαν στα συνήθη «ύποπτα» γαλλικά προάστια αλλά εξαπλώθηκαν, ενώ στις τωρινές ταραχές στο στόχαστρο μπήκαν και δημόσια κτίρια σε αντίθεση με το 2005.

O θάνατος του Ναέλ υπενθύμισε στους Γάλλους τα χρόνια προβλήματα των διακρίσεων, της ενσωμάτωσης και της εγκληματικότητας στα γαλλικά προόστια όπου ζουν Γάλλοι πολίτες ακόμη και τρίτης και τέταρτης γενιάς από πρώην αποικίες.

Για να γεφυρωθεί το χάσμα θα χρειαστούν χρήματα για να εφαρμοστούν πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στη ρίζα τους και δεν θα το κρύψουν κάτω από το χαλί.

Το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει περικοπές, ενώ δεν θα πρέπει να φανεί ότι υποκύπτει στους διαδηλωτές ενώ έχει χάσει και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ηρεμούν τα πνεύματα

Την περασμένη νύκτα έγιναν περιορισμένες συλλήψεις σε σχέση με τις προηγούμενες νύκτες, 72 συνολικά, εκ των οποίων 24 στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού. Νέες καταστροφές σημειώθηκαν ωστόσο σε 24 κτίρια που πυρπολήθηκαν ή υπέστησαν ζημιές σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ 159 οχήματα πυρπολήθηκαν, ανακοίνωσαν οι γαλλικές αρχές.

Τέσσερις επιθέσεις κατά εγκαταστάσεων της αστυνομίας, της χωροφυλακής και της δημοτικής αστυνομίας σημειώθηκαν τη Δευτέρα (3/7) ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών χωρίς να υπάρξει τραυματισμός αστυνομικού.

Τις ταραχές συνόδευσαν και πολλές λεηλασίες καταστημάτων και έχουν οδηγηθεί στον εισαγγελέα εκατοντάδες άτομα.

Μεγάλες είναι και οι υλικές ζημιές. Περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ είναι η ζημιά στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην περιοχή του Παρισιού.

Οι πολλές κρίσεις του Μακρόν

Αυτή δεν είναι η πρώτη κρίση για τον Μακρόν που αναγκάστηκε να φύγει νωρίτερα από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε και να ακυρώσει την επίσκεψη στη Γαλλία.

Μέχρι και την άνοιξη ήταν αντιμέτωπος με το κύμα αντιδράσεων από την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, ενώ στην πρώτη θητεία του είχε να αντιμετωπίσει τα Κίτρινα Γιλέκα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ