ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το κάψιμο του Κορανίου

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το κάψιμο του Κορανίου
Διαδηλώσεις σε όλον τον αραβικό κόσμο προκάλεσε το κάψιμο του Κορανιού στη Στοκχόλμη (AP Photo/Nabil al-Jurani)

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα μετά το κάψιμο αντίτυπου του Κορανίου στη Στοκχόλμη.

 

Την έκτακτη συνεδρίαση για το συμβάν που προκάλεσε την αγανάκτηση του μουσουλμανικού κόσμου, την αιτήθηκε το Πακιστάν. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Πασκάλ Σιμ, το Ισλαμαμπάντ ζήτησε την συνεδρίαση «εξ ονόματος πολλών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας».

Ο Σιμ πρόσθεσε ότι «θα συζητηθεί η ανησυχητική αύξηση προμελετημένων και δημόσιων ενεργειών θρησκευτικού μίσους, που εκδηλώνονται με τη βεβήλωση του Κορανίου σε κάποιες χώρες της Ευρώπης και αλλού».

Η ημερομηνία της συνεδρίασης δεν έχει οριστεί ακόμη.

Εντονες αντιδράσεις

Στις 28 Ιουνίου ο Σαλουάν Μομίκα, Ιρακινός πρόσφυγας στη Σουηδία, έκαψε μερικές σελίδες του Κορανίου μπροστά από το μεγαλύτερο τέμενος της Στοκχόλμης, ανήμερα της μουσουλμανικής γιορτής Άιντ αλ Άντχα.

AP23183560394214.jpg
(AP Photo/Fareed Khan)

Το περιστατικό προκάλεσε σειρά αντιδράσεων σε όλον τον μουσουλμανικό κόσμο. Χώρες όπως το Ιράκ, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή το Μαρόκο κάλεσαν τους Σουηδούς πρεσβευτές για να διαμαρτυρηθούν, ενώ ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, με έδρα τη Σαουδική Αραβία, ζήτησε να ληφθούν συλλογικά μέτρα για να εμποδίζονται πράξεις βεβήλωσης του Κορανίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ