ΚΟΣΜΟΣ

Επανεκκινούν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Επανεκκινούν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ
O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Την αναθέρμανση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ σηματοδοτεί η τελική έγκριση που έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφωνήθηκε να «ενεργοποιήσουν εκ νέου» τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα ο Σαρλ Μισέλ στο τέλος της συνάντησής τους στο Βίλνιους, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Καλή συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ», έγραψε στο Twitter o Σαρλ Μισέλ.

«Εξερευνήσαμε τις ευκαιρίες ώστε η συνεργασία μας να ξαναγίνει σημαντική και να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τις σχέσεις μας», πρόσθεσε. Λίγες ώρες νωρίτερα ο Τούρκος ηγέτης είχε συνδέσει την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα της Σουηδίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του στην ΕΕ που βρίσκονται σε νεκρό σημείο εδώ και χρόνια.

Νωρίτερα, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε να στηρίξει τη σουηδική υποψηφιότητα για το ΝΑΤΟ.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι μετά τη συζήτηση που είχα με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον Σουηδό πρωθυπουργό ο Τούρκος πρόεδρος, συμφώνησε να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στην ΕΕ και να προωθήσει το θέμα άμεσα στην Τουρκική εθνοσυνέλευση για επικύρωση. Πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα που καθιστά όλους τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ ισχυρότερους και πιο ασφαλείς», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Γενς Στόλτεμπεργκ.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν μπορεί να δώσει ο ίδιος λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσει η τουρκική πλευρά αλλά επέμεινε ότι πρόκειται για μια «σαφή δέσμευση» και ότι ο Ερντογάν είπε ότι θα συμβεί «το συντομότερο δυνατόν».

Ο Στόλτενμπεργκ έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ερντογάν και τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον.

Από την πλευρά του ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, κατά την τριμερή συνάντηση που είχε σήμερα Δευτέρα (10/7) στο Βίλνιους με τον Γενς Στολντεμπεργκ και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, δεσμεύτηκε ότι δεν θα στηρίζει τις οργανώσεις τις οποίες η Τουρκία χαρακτηρίζει ως τρομοκρατικές και ειδικά την οργάνωση των Κούρδων YPG/PYD και την οργάνωση FETÖ του Φετουλάχ Γκιουλέν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ