ΚΟΣΜΟΣ

Το κορίτσι του Βατικανού: Η οικογένεια Ορλάντι κατηγορεί υψηλόβαθμα στελέχη για την εξαφάνιση

Το κορίτσι του Βατικανού: Η οικογένεια Ορλάντι κατηγορεί υψηλόβαθμα στελέχη για την εξαφάνιση
Αφίσα με την εξαφανισμένη Εμανουέλα Ορλάντι AP/Uncredited (αρχειου)

Η Εμανουέλα Ορλάντι έπεσε θύμα του θείου της; Σαράντα χρόνια μετά την εξαφάνιση της έφηβης που ζούσε στο Βατικανό, μια υπόθεση που συνιστά ένα από τα γνωστότερα αστυνομικά αινίγματα στην Ιταλία, η έρευνα δείχνει ότι επρόκειτο για μια «οικογενειακή τραγωδία» - μια θεωρία ωστόσο που απορρίπτεται από τους οικείους της, οι οποίοι λένε ότι πρόκειται για μια απόπειρα αντιπερισπασμού.

Η 15χρονη Εμανουέλα, ο πατέρας της οποίας εργαζόταν στο Βατικανό, θεάθηκε για τελευταία φορά στο κέντρο της Ρώμης στις 22 Ιουνίου 1983, όταν βγήκε από το ωδείο όπου είχε πάει για μάθημα μουσικής. Έκτοτε, έχουν διατυπωθεί αμέτρητες θεωρίες για το τι της συνέβη. Κάποιοι μάλιστα εμπλέκουν τις μυστικές υπηρεσίες της Ιταλίας, τη μαφία, υψηλόβαθμα στελέχη του Βατικανού ή ακόμη και τους ελευθεροτέκτονες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La7, οι ανακριτές εξετάζουν ένα άλλο ενδεχόμενο, αυτό της οικογενειακής τραγωδίας. Ο εισαγγελέας του Βατικανού πρόσφατα έστειλε στον ομόλογό του της Ρώμης τις επιστολές που αντάλλαξε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Βατικανού με έναν ιερέα τον Σεπτέμβριο του 1983, δηλαδή τρεις μήνες μετά την εξαφάνιση του κοριτσιού. Ο τότε Γραμματέας του Κράτους του Βατικανού, Αγκοστίνο Καζαρόλι έγραφε σε έναν ιερέα, τον πνευματικό της οικογένειας Ορλάντι. Ο στόχος του: να επιβεβαιώσει ότι η Ναταλίνα, η μεγαλύτερη αδελφή της αγνοούμενης, κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον θείο τους, τον Μάριο Μενεγκούτσι, που έχει πλέον πεθάνει. Ο εξομολογητής παραδέχεται ότι η νεαρή κοπέλα του είχε αποκαλύψει τα γεγονότα. Της είχε απαγορευτεί να μιλήσει με την απειλή ότι θα έχανε τη δουλειά της στη Βουλή, όπου ο θείος της, ο οποίος κρατούσε το κυλικείο, την είχε προσλάβει λίγους μήνες νωρίτερα.

Τα γεγονότα αυτά ήταν γνωστά στους εισαγγελείς εκείνη την περίοδο, επειδή τα είχε επιβεβαιώσει η ίδια η Ναταλίνα Ορλάντι, σύμφωνα πάντα με το κανάλι.

«Δεν υπήρξε βιασμός»

Όμως σήμερα η Ναταλίνα, ο αδελφός της Πιέτρο και η δικηγόρος τους, Λάουρα Σγκρο, υπό την πίεση των οποίων το Βατικανό αρχικά και η εισαγγελία της Ρώμης στη συνέχεια ξανάνοιξαν την υπόθεση, διαψεύδουν αυτή τη θεωρία.

«Δεν υπήρξε βιασμός. Τα γεγονότα ανάγονται στο 1978. Ο θείος μου έκανε προτάσεις» αλλά τα πράγματα σταμάτησαν εκεί, αφού τον απέφυγε, διαβεβαίωσε η Ναταλίνα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Πιέτρο Ορλάντι υπενθύμισε ότι το άλλοθι του θείου του είχε επαληθευτεί τότε: βρισκόταν σε διακοπές, μακριά από τη Ρώμη.

«Το Βατικανό προσπαθεί να αποκρούσει κάθε ευθύνη», πρόσθεσε ο Πιέτρο Ορλάντι, ζητώντας να συσταθεί μια κοινοβουλευτική επιτροπή για να εξετάσει την υπόθεση. «Για ποιον λόγο το Βατικανό δεν θέλει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο; Επειδή θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να ελέγξει 40 άτομα, με δημόσιες ακροάσεις», πρόσθεσε.

«Δεν είναι η αποκάλυψη του αιώνα, μιλάμε για πράγματα που ήταν γνωστά σε όλους», υπογράμμισε η Σγκρο.

Σύμφωνα με τη «δημοφιλέστερη» θεωρία, η 15χρονη απήχθη από μαφιόζους που ήθελαν να ασκήσουν πιέσεις στο Βατικανό για να εισπράξουν ένα δάνειο. Άλλοι λένε ότι στόχος της απαγωγής ήταν να πειστούν οι αρχές να αποφυλακίσουν τον Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, τον άνθρωπο που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄ το 1981.

Η υπόθεση ενέπνευσε μια σειρά ντοκιμαντέρ στην πλατφόρμα Netflix, το «Κορίτσι του Βατικανού». Στη σειρά αυτή μια φίλη της Εμανουέλας λέει ότι η 15χρονη της είχε εμπιστευθεί, μία εβδομάδα πριν εξαφανιστεί, ότι παρενοχλήθηκε σεξουαλικά στους κήπους του Βατικανού από έναν συνεργάτη του πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ