ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Στόχος έρευνας για τις επιθέσεις στο Καπιτώλιο αλλά και για αλλοίωση εκλογικών αποτελεσμάτων

Τραμπ: Στόχος έρευνας για τις επιθέσεις στο Καπιτώλιο αλλά και για αλλοίωση εκλογικών αποτελεσμάτων
AP Photo/Charlie Riedel, File

Στόχος ομοσπονδιακής έρευνας για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου του 2021 στο Καπιτώλιο και για απόπειρες ανατροπής του αποτελέσματος των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2020  ο Ντόναλντ Τραμπ.  Όπως δήλωσε ο ίδιος σήμερα, Τρίτη, έλαβε επιστολή από τον Εισαγγελέα του αμερικανικού Δικαιοσύνης Τζακ Σμιθ.

Την επιστολή την έκανε γνωστή μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Truth Social (το μέσο κοινωνικής δικτύωσης το οποίο του ανήκει) λέγοντας ότι την έλαβε το βράδυ της Κυριακής.

Ο Ντόναλντ Τραμπ καταγγέλλει πως γίνεται «στόχος» για άλλη μια φορά. Γράφει χαρακτηριστικά: «Ο παράφρων Τζακ Σμιθ, ο εισαγγελέας του υπουργείου Δικαιοσύνης του Τζο Μπάιντεν, έστειλε επιστολή (και πάλι, ήταν Κυριακή βράδυ!), στην οποία αναφέρει ότι είμαι ΣΤΟΧΟΣ της έρευνας που διεξάγεται στις 6 Ιανουαρίου από το Σώμα Ενόρκων».

Ο επικρατέστερος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2024 είπε ότι του δόθηκαν «τέσσερις μόλις ημέρες» για να παρουσιαστεί στο δικαστήριο. Ο ίδιος τόνισε ότι αυτή η διαδικασία «σχεδόν πάντα» οδηγεί σε απαγγελία κατηγορητηρίου, χαρακτηρίζοντας αυτή την έρευνα «κυνήγι μαγισσών».

Ο Τραμπ έλαβε άλλη μια επιστολή πριν κατηγορηθεί, τον περασμένο μήνα σε μια ξεχωριστή έρευνα για τον λάθος χειρισμό απόρρητων εγγράφων που βρέθηκαν στο σπίτι του στη Φλόριντα, μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο.

Μεταξύ των κατηγοριών είναι «παρακράτηση πληροφοριών που αφορούν την εθνική ασφάλεια» και «παρακώλυση της δικαιοσύνης».

Ο Σμιθ ηγείται της δίωξης και σε αυτή την υπόθεση. Ο εκπρόσωπος του ειδικού εισαγγελέα πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει, όπως μεταδίδει το cnni.

Η επιστολή που εστάλη από τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στον Τραμπ καθιστά σαφές ότι οι έρευνες επικεντρώνονται στις ενέργειες του πρώην πλανητάρχη όσον αφορά στην απόπειρα ανατροπής των εκλογών του 2020.

Η διαδικασία

Οι κανονισμοί του υπουργείου Δικαιοσύνης επιτρέπουν στους εισαγγελείς να ενημερώνουν τους άμεσα ενδιαφερόμενους μιας έρευνας ότι έχουν καταστεί «στόχος». Συχνά η ειδοποίηση σημαίνει πως θα ακολουθήσει δίωξη, αλλά είναι πιθανό ο παραλήπτης να μην κατηγορηθεί τελικά.

Μόλις ενημερωθεί ο άμεσα εμπλεκόμενος έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει στοιχεία ή να καταθέσει στο σώμα ενόρκων.

Ο εισαγγελέας Τζακ Σμιθ ερευνά τις προσπάθειες ανατροπής των εκλογών του 2020 που οδήγησαν στην επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών για ψεύτικους εκλέκτορες σε πολιτείες που έχασε ο Τραμπ.

Το σώμα ενόρκων που ερευνά την παρέμβαση στις εκλογές του 2020 συνεδριάζει σήμερα, Τρίτη 18/7, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον.

Σε βάρος του Ρεπουμπλικανού δισεκατομμυριούχου έχει επίσης απαγγελθεί κατηγορίες από τη δικαιοσύνη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης για λογιστικές απάτες, σε σχέση με πληρωμή που έγινε πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016 με στόχο να φιμωθεί μια πορνοστάρ.

Εξάλλου, εισαγγελέας της Τζόρτζια αναμένεται επίσης να ανακοινώσει έως τον Σεπτέμβριο το αποτέλεσμα της έρευνας για την πίεση που άσκησε ο πρώην πρόεδρος στην προσπάθεια να αλλάξει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020 στη συγκεκριμένη Πολιτεία των ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ