ΚΟΣΜΟΣ

Άγκυρα: Ένταλμα σύλληψης για τον Δανό ακροδεξιό που έκαψε το Κοράνι

Άγκυρα: Ένταλμα σύλληψης για τον Δανό ακροδεξιό που έκαψε το Κοράνι
Οργισμένοι τούρκοι διαδηλωτές πυρπολούν την φωτογραφία του Δανού ακροδεξιου πολιτικού Ράσμους Παλουντάν AP Photo/Francisco Seco

Ένταλμα σύλληψης για τον ακροδεξιό πολιτικό της Δανίας, Ράσμους Παλουντάν, ο οποίος είχε κάψει το Κοράνι μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη στα τέλη Ιανουαρίου, εξέδωσε δικαστήριο της Τουρκίας, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. Η κατηγορία είναι «δημόσια προσβολή των θρησκευτικών αξιών». Στο μεταξύ φουντώνουν οι διαδηλώσεις κατά της Σουηδίας στο Ιράκ, το Ιράν και τον Λϊβανο, για την άδεια που χορήγησαν οι σουηδικές αρχές σε διαδηλωτές να βεβηλώσουν το Κοράνι.

Ο επικεφαλής του δανικού ακροδεξιού κόμματος Stram Kurs είχε πραγματοποιήσει - με την έγκριση των σουηδικών αρχών - συγκέντρωση μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη σουηδική πρωτεύουσα, η οποία κατέληξε στο κάψιμο αντίγραφου του Κορανίου, πράξη που προκάλεσε την οργή στον μουσουλμανικό κόσμο και ειδικότερα στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Daily Sabah, η έρευνα της Γενικής Εισαγγελίας της Άγκυρας κατά του Παλουντάν με την κατηγορία της «δημόσιας προσβολής των θρησκευτικών αξιών» βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η τουρκική Γενική Εισαγγελία προσέφυγε στο δικαστήριο ζητώντας τη σύλληψη του Παλουντάν ώστε να καταθέσει. Το 8ο Ειρηνοδικείο της Άγκυρας έκανε δεκτό το αίτημα και εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Σουηδό - Δανό ακροδεξιό πολιτικό Ράσμους Παλουντάν.

Συνεχείς επιθέσεις

Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις στο ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων. Τον περασμένο μήνα, ο Ιρακινός πρόσφυγας, Σαλβάν Μομικα έκαψε σελίδες του Κορανίου έξω από ένα τζαμί της Στοκχόλμης.

Μόλις χθες, Πέμπτη 20/7, διαδηλωτές έσκισαν και πάτησαν ένα αντίγραφο του Κορανίου κοντά στην ιρακινή πρεσβεία στη Στοκχόλμη, προκαλώντας την οργή της Βαγδάτης.

Σε απάντηση, δεκάδες ιρακινοί μουσουλμάνοι βανδάλισαν το κτίριο που στεγάζεται η πρεσβεία της Σουηδίας στο Ιράκ, ενώ η Βαγδάτη απέλασε την Σουηδή πρέσβη.

Όπως ανακοίνωσε το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών, το προσωπικό και οι υπηρεσίες της σουηδικής πρεσβείας στη Βαγδάτη έχουν μεταφερθεί προσωρινά στη Στοκχόλμη.

Μέλη της Χεχμπολάχ διαδηλώνουν κατά της Σουηδίας στο ΛίβανοAP Photo/Bilal Hussein

Διαδηλώσεις παντού

Εκατοντάδες διαδηλωτές κατέβηκαν σήμερα, Παρασκευή 21/7, στους δρόμους του Ιράκ, του Ιράν και του Λιβάνου, διαμαρτυρόμενοι την ίδια ώρα που το προσωπικό της πρεσβείας της Σουηδίας στη Βαγδάτη επέστρεφε στη Στοκχόλμη.
Την ίδια στιγμή Σαουδική Αραβία και Ιράν ανακάλεσαν για διαβουλεύσεις τους εκπροσώπους τους στις διπλωματικές αποστολές τους στη Σουηδία.

  • Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ισχυρού θρησκευτικού ηγέτη των σιιτών του Ιράκ Μοκτάντα Σαντρ, εκατοντάδες πιστοί έκαναν πορεία στους δρόμους της Βαγδάτης μετά την προσευχή της Παρασκευής.
  • Στις πόλεις Νασιρίγια και Νατζάφ οι συγκεντρωμένοι φώναζαν «Όχι στη Σουηδία» και «Ναι στο Κοράνι», όπως ανέφεραν φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.
  • Στη Βαγδάτη, οι πιστοί που είχαν συγκεντρωθεί σε μια λεωφόρο της φτωχογειτονιάς Μαντινέτ Σαντρ, φώναζαν «Ναι στο Ισλάμ» και «Ναι στο Ιράκ», κρατώντας αντίτυπα του Κορανίου και πορτρέτα του Μοκντάντα Σαντρ. «Μέσω αυτής της διαδήλωσης θέλουμε να φτάσει η φωνή μας στον ΟΗΕ, για να ποινικοποιηθεί η βεβήλωση όλων των ιερών βιβλίων, του Ισλάμ, του χριστιανισμού, του ιουδαϊσμού: όλα είναι ιερά βιβλία», είπε ο Αμέρ Σεμάλ, ένας αξιωματούχος του τοπικού δήμου.
  • Στην Τεχεράνη, διαδηλωτές που κρατούσαν ιρανικές σημαίες και αντίτυπα του Κορανίου φώναζαν το σύνθημα «Κάτω οι ΗΠΑ, η Βρετανία, το Ισραήλ και η Σουηδία». Ορισμένοι έκαψαν σουηδικές σημαίες.
  • Στα νότια προάστια της Βηρυτού, που αποτελούν προπύργιο της Χεζμπολάχ, αλλά και σε άλλες πόλεις της Λιβάνου οργανώθηκαν συγκεντρώσεις έξω από τεμένη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ