ΚΟΣΜΟΣ

Άγκυρα: Συνάντηση Αμπάς - Χανίγια με Ερντογάν πριν την παλαιστινιακή Σύσκεψη του Καΐρου

Άγκυρα: Συνάντηση Αμπάς - Χανίγια με Ερντογάν πριν την παλαιστινιακή Σύσκεψη του Καΐρου
O τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Μαχμούντ Αμπάς στο προεδρικό μέγαρο, στην Άγκυρα (Φωτογραφία από τον λογαριασμό του Ερντογάν στο twitter) twitter @RTErdogan

Οι ηγέτες των δύο κύριων αντίπαλων παλαιστινιακών κινημάτων συναντήθηκαν σήμερα, Τετάρτη. 26/7, στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αν και δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα πληροφορίες για το περιεχόμενο της τριμερούς συνάντησης, παραμένει πολύ σημαντική, ενόψει της σύσκεψης όλων των παλαιστινιακών παρατάξεων την ερχόμενη  Κυριακή στο Κάιρο

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια έγιναν δεκτοί στο προεδρικό μέγαρο.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς και τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Χανίγια, στο προεδρικό μέγαρο», μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Ερντογάν διατηρεί εδώ για χρόνια καλές σχέσεις με τους δύο ηγέτες και σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το πολιτικό του κεφάλαιο για να προωθήσει την παλαιστινιακή συμφιλίωση.

Η τελευταία συνάντηση μεταξύ των δύο αντίπαλων Παλαιστινίων ηγετών χρονολογείται στις 5 Ιουλίου 2022 στο Αλγέρι: έπειτα από πολλά χρόνια αντιμαχιών Παλαιστινιακής Αρχής και Χαμάς, Αμπάς και Χανίγια συναντήθηκαν φιλοξενούμενοι από τον Αλγερινό πρόεδρο Αμπντελματζίντ Ταμπούν.

Η τουρκική πλευρά δεν έδωσε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συνομιλιών των τριών ανδρών στη συνάντηση στην Άγκυρα.

Εντούτοις, πηγές προσκείμενες στην παλαιστινιακή προεδρία υπογράμμισαν στο Γαλλικό Πρακτορείο «τη σημασία αυτής της τριμερούς συνάντησης», η οποία έδωσε τη δυνατότητα «να προβληθεί ξανά η παλαιστινιακή ενότητα και το τέλος της παλαιστινιακής διαίρεσης, ειδικά μετά την ισραηλινή επιθετικότητα στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη και τις δραστηριότητες εποικισμού».

Οι συναντήσεις αυτές έρχονται καθώς η ειρηνευτική διαδικασία Ισραήλ-Παλαιστίνης βρίσκεται σε τέλμα, και η κατεχόμενη Δυτική Όχθη βιώνει τις πιο βίαιες συγκρούσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Στις αρχές Ιουλίου, το Ισραήλ διεξήγαγε μια 48ωρη επιδρομή στην πόλη Τζενίν και τον παρακείμενο προσφυγικό καταυλισμό, τον μεγαλύτερο στη Δυτική Όχθη. Δώδεκα Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκαν.

«Ενότητα και αλληλεγγύη»

Ο Αμπάς επισκέφθηκε τότε την Τζενίν για πρώτη φορά έπειτα από δέκα χρόνια.

Χθες Τρίτη, 25/7, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής έγινε δεκτός από τον Ερντογάν, ο οποίος, ενώ επανέλαβε «την υποστήριξή του στην παλαιστινιακή υπόθεση με κάθε δυνατό μέσο», επέμεινε στη «σημασία της ενότητας και της αλληλεγγύης του παλαιστινιακού λαού».

«Ο διχασμός ωφελεί αυτούς που θέλουν να υπονομεύσουν την ειρηνευτική διαδικασία», σημείωσε.

Όλες οι παλαιστινιακές παρατάξεις αναμένονται στο Κάιρο την ερχόμενη Κυριακή 30 Ιουλίου σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι διαιρέσεις.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Αμπάς είναι ο αυτός που προσκάλεσε «όλες τις παλαιστινιακές παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς και της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ», μια πρόσκληση που θα επιτρέψει να «συζητηθούν πώς να αντιμετωπιστεί η επιθετικότητα κατά του παλαιστινιακού λαού (...) και η ενίσχυση της παλαιστινιακής ενότητας».

Θα «συζητηθεί επίσης η προσχώρηση της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ» στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Τούρκος πρόεδρος καταδίκασε έντονα τις συγκρούσεις στο τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ στις αρχές Απριλίου, λέγοντας ότι το Ισραήλ ξεπέρασε την «κόκκινη γραμμή».

Αναβλήθηκε η επίσκεψη Νετανιάχου

Αυτή την εβδομάδα στην Άγκυρα αναμενόταν και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά η επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού αναβλήθηκε, καθώς υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση την περασμένη Κυριακή για τοποθέτηση βηματοδότη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ