ΚΟΣΜΟΣ

Ριπές όπλων στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο

Ριπές όπλων στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο
Φωτογραφία αρχείου από οπλισμένους στρατιώτες στην Μπουρκίνα Φάσο AP Photo/ Marco Simoncelli

Ριπές αυτομάτων όπλων ακούστηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης (1/8) στο κέντρο της πρωτεύουσας της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου, κοντά σε αεροπορική βάση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων οι ριπές ηχούσαν για περίπου 40 λεπτά.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό στη χώρα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με συχνές, αιματηρές επιθέσεις τζιχαντιστών.

Σημειώνεται ότι, οι ριπές σημειώθηκαν λίγες μόλις ημέρες αφότου ο επικεφαλής της προεδρικής φρουράς του Νίγηρα, ο στρατηγός Αμπντουραχαμάν Τσιανί, εμφανίστηκε την Παρασκευή (28/7), στην κρατική τηλεόραση ως πρόεδρος του μεταβατικού συμβουλίου που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα την Τετάρτη, 26/7.

Αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων τον ανακήρυξαν νέο αρχηγό του κράτους, λέγοντας ότι «ανέστειλαν το Σύνταγμα και διέλυσαν όλους τους προηγούμενους θεσμούς, αφού ανέτρεψαν τον πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ».

Υπενθυμίζεται ότι, στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, πραξικόπημα έφερε στην εξουσία τον λοχαγό Ιμπραήμ Τραορέ, ο οποίος ανέτρεψε τον αντισυνταγματάρχη Πολ Ανρί Νταμιμπά. Ο αντισυνταγματάρχης ήταν ο επικεφαλής του πραξικοπήματος που ανέτρεψε την 24η Ιανουαρίου της ίδιας χρονιάς τον εκλεγμένο πρόεδρο Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ.

Τα δύο αυτά πραξικοπήματα προβλήθηκαν ως αιτία της αδυναμίας του κράτους να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις αιματηρές επιθέσεις που σημειώνονται στην Μπουρκίνα Φάσο από το 2015.

Να σημειωθεί πως, οι επιθέσεις αυτές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 16.000 ανθρώπους, πολίτες και στρατιωτικούς, τα τελευταία οκτώ χρόνια, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκτίμηση της ΜΚΟ Armed Conflict Location and Event Data Project (ACLED). Μόνο το 2023, έχουν σκοτωθεί πάνω από 5.000 άνθρωποι.

Ταυτόχρονα, η δράση των οργανώσεων αυτών έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό άλλων περίπου δύο εκατομμυρίων πολιτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ