ΚΟΣΜΟΣ

Πραξικόπημα στον Νίγηρα: Σχέδιο στρατιωτικής επέμβασης καταστρώνουν οι χώρες της Δυτικής Αφρικής

Πραξικόπημα στον Νίγηρα: Σχέδιο στρατιωτικής επέμβασης καταστρώνουν οι χώρες της Δυτικής Αφρικής
Οι αρχηγοί άμυνας των χωρών της ECOWAS, (εκτός από Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Τσαντ, Γουινέα και Νίγηρα), στην θεσμική ομαδική φωτογραφία κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνάντησης στην Αμπούτζα της Νιγηρίας AP Photo/ Chinedu Asadu

Πιθανή στρατιωτική επέμβαση με στόχο την ανατροπή της στρατιωτικής χούντας του Νίγηρα μελετούν οι αρχηγοί άμυνας των χωρών της Οικονομικής Κοινότητας των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS).

Όπως δήλωσε την Παρασκευή, 4/8, ηγετικό στέλεχος του ECOWAS, το σχέδιο περιλαμβάνει ακριβώς το πώς και πότε μπορούν να αναπτυχθούν δυνάμεις.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους αρχηγούς κρατών, δήλωσε ο Άμπντελ-Φατάου Μούσα, Επίτροπος της ECOWAS για τις Πολιτικές Υποθέσεις, την Ειρήνη και τη Σταθερότητα.

«Όλα τα δεδομένα που θα συνυπολογισθούν σε ενδεχόμενη επέμβαση, τα έχουμε επεξεργαστεί, συμπεριλαμβανομένων των πόρων που απαιτούνται, του πώς και πότε θα αναπτύξουμε τη δύναμη», τόνισε ο Μούσα στο τέλος της τριήμερης επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα.

Η ECOWAS έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στον Νίγηρα και έχει τονίσει ότι ενδέχεται να εξουσιοδοτήσει τη χρήση βίας αν οι πραξικοπηματίες δεν αποκαταστήσουν στην εξουσία μέχρι την Κυριακή τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ.

ΝΑ σημειωθεί πως η ECOWAS έστειλε αντιπροσωπεία στον Νίγηρα την περασμένη Πέμπτη, αναζητώντας μια «φιλική λύση», αλλά μια πηγή ανέφερε ότι μια συνάντηση στο αεροδρόμιο με τους εκπροσώπους της χούντας δεν έφερε σημαντική πρόοδο.

«Θέλουμε να λειτουργήσει η διπλωματία και θέλουμε να τους μεταφερθεί ξεκάθαρα αυτό το μήνυμα, ότι τους δίνουμε κάθε ευκαιρία να αντιστρέψουν όσα έχουν κάνει», είπε ο Μούσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ