ΚΟΣΜΟΣ

Μπλίνκεν: Την άμεση απελευθέρωση του προέδρου του Νίγηρα Μπαζούμ ζητούν οι ΗΠΑ

Μπλίνκεν: Την άμεση απελευθέρωση του προέδρου του Νίγηρα Μπαζούμ ζητούν οι ΗΠΑ
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Την άμεση απελευθέρωση του προέδρου του Νίγηρα Μοαμέντ Μπαζούμ και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα ζήτησε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν από την Αυστραλία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη μαζί με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν για τον ετήσιο Υπουργικό Διάλογο Αυστραλίας-ΗΠΑ (AUSMIN).

Ο Μπλίνκεν είπε στους δημοσιογράφους στο Μπρίσμπεϊν ότι είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Μπαζούμ, χωρίς να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι ΗΠΑ ζητούν την άμεση απελευθέρωσή του και την αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης, αρκέστηκε να πει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Ο Μπλίνκεν τόνισε πως η οικονομική σύμπραξη και η σύμπραξη ασφαλείας ανάμεσα στις ΗΠΑ και στον Νίγηρα, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, εξαρτάται από τη συνέχιση της δημοκρατικής διακυβέρνησης και της συνταγματικής τάξης, η οποία διαταράχθηκε τις τελευταίες ημέρες.

«Οπότε η βοήθεια είναι σε σαφή κίνδυνο ως αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών, που είναι άλλος ένας λόγος για τον οποίο πρέπει να αντιστραφούν αμέσως», κατέληξε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Οι ηγέτες του πραξικοπήματος στον Νίγηρα ανακήρυξαν τον στρατηγό Αμπντουραχαμάν Τσιανί επικεφαλής του κράτους χθες Παρασκευή, 28/7, λέγοντας ότι απέπεμψαν τον Μπαζούμ στην έβδομη κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό σε χώρα της Δυτικής ή Κεντρικής Αφρικής σε διάστημα μικρότερο των τριών χρόνων.

Ο Μπαζούμ δεν έχει κάνει καμία δήλωση από το πρωί της Πέμπτης, όταν δεσμεύθηκε να προστατεύσει τα κέρδη της δημοκρατίας που αποκτήθηκαν με «πολύ κόπο», όπως ανέφερε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δκτύωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ