ΚΟΣΜΟΣ

Δαμασκός: Τέσσερις νεκροί από αεροπορική επίθεση του Ισραήλ

Δαμασκός: Τέσσερις νεκροί από αεροπορική επίθεση του Ισραήλ
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Ariel Schalit

Τέσσερις Σύροι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν από αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσε το Ισραήλ στην περιφέρεια της Δαμασκού τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα (7/08), ανέφερε πηγή προσκείμενη στις συριακές ένοπλες δυνάμεις που επικαλέστηκε κρατικό μέσο ενημέρωσης.

«Στις 02:20 [σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας], ο ισραηλινός εχθρός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση από το κατεχόμενο Γκολάν, στοχοποιώντας περιοχές στην περιφέρεια της Δαμασκού», ανέφερε πηγή στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Τέσσερις στρατιωτικοί σκοτώθηκαν, άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν, ενώ προκλήθηκαν επίσης υλικές ζημιές, πρόσθεσε η πηγή του πρακτορείου. Διευκρίνισε πως ορισμένοι από τους πυραύλους αναχαιτίστηκαν.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Δαμασκό μετέδωσε πως άκουσε αρκετές εκρήξεις μέσα στη νύχτα.

Από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία, το 2011, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα στη συριακή επικράτεια, στη συντριπτική πλειονότητά τους από αέρος, εναντίον θέσεων των συριακών ένοπλων δυνάμεων και συμμάχων τους, ιδίως Ιρανών στρατιωτικών και φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων, πάνω απ’ όλα του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Σπανίως επιβεβαιώνει επίσημα τις επιχειρήσεις στη γειτονική χώρα στο πλαίσιο αυτού του ακήρυκτου πολέμου, διαμηνύει ωστόσο συχνά πως δεν θα επιτρέψει στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του, να στήσει προγεφύρωμα ή να επεκτείνει την επιρροή του προ των πυλών του.

Από την έναρξη της εξαιρετικά περίπλοκης ένοπλης σύρραξης, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους και ξερίζωσε εκατομμύρια άλλους, η Τεχεράνη ανέπτυξε στρατιωτικούς της, που παρουσιάζονται ως εκπαιδευτές ή «σύμβουλοι», για να υποστηρίξουν τον συριακό στρατό. Πολλοί από αυτούς έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα.

Τη 19η Ιουλίου, τρεις μαχητές προσκείμενοι στο συριακό καθεστώς σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν σε νυχτερινή αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ εναντίον θέσεων του κυβερνητικού στρατού και οργανώσεων προσκείμενων στο Ιράν κοντά στα περίχωρα της Δαμασκού, σύμφωνα τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία.

Η Δαμασκός, που είχε κάνει λόγο από την πλευρά της για δυο τραυματίες σε εκείνη την επιδρομή, αξίωσε ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας να «λάβουν άμεσα μέτρα» προκειμένου να «σταματήσουν τις εγκληματικές πολιτικές του Ισραήλ».

Στις αρχές του Ιουλίου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Ισραήλ εξαπέλυσε επιδρομή εναντίον εγκαταστάσεων της Χεζμπολάχ και αποθηκών πυρομαχικών στη βορειοδυτική περιφέρεια της Χομς (κεντρικά), με αποτέλεσμα να σκοτωθεί Ιρανός, μέλος των Φρουρών της Επανάστασης, και να τραυματιστούν άλλοι τέσσερις άνθρωποι. Έπληξε επίσης βάση της αντιαεροπορικής άμυνας στην Κάντμους, στην επαρχία Ταρτούς, κατά την ίδια πηγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ