ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα YouGov: Μία στις οκτώ οικογένειες στο Λονδίνο ζει «χωρίς τα απαραίτητα»

Έρευνα YouGov: Μία στις οκτώ οικογένειες στο Λονδίνο ζει «χωρίς τα απαραίτητα»
AP Photo / Matt Dunham, File

Νέα έρευνα της YouGov δείχνει ότι μία στις οκτώ οικογένειες με ανήλικα παιδιά στο Λονδίνο ζει χωρίς τα απαραίτητα, ενώ σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες γονείς στο Λονδίνο, ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσουν να ταΐσουν τα παιδιά τους το χειμώνα.

Συγκεκριμένα όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, το 49% των γονέων και κηδεμόνων με παιδιά κάτω των 18 ετών, πιστεύουν ότι θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης τους επόμενους έξι μήνες στο συνηθισμένο τους κατάστημα.

Ένας στους τρεις (34%) λέει επίσης, ότι δεν καλύπτει τις βασικές του ανάγκες, ή βασίζεται στο χρέος για να πληρώσει, ή να δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που ανέθεσε στη YouGov η Δημαρχία Λονδίνου είναι σοκαριστικά και αποδεικνύουν ότι η δυσκολία στο κόστος διαβίωσης αφορά όχι μόνο τα φτωχότερα μέρη της χώρας αλλά και την βρετανική πρωτεύουσα.

Για να βοηθήσει τις οικογένειες που δυσκολεύονται ο δήμαρχος του Λονδίνου παρέχει δέκα εκατομμύρια δωρεάν γεύματα κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών και για όλο το χρόνο τα Σαββατοκύριακα.

Πριν ξεκινήσουν οι καλοκαιρινές διακοπές, ο Δήμαρχος κάλεσε τον Πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ να παράσχει έκτακτη χρηματοδότηση στις τοπικές αρχές για τους νέους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στο Λονδίνο αυτό το καλοκαίρι.

«Είναι απλά αποτρόπαιο το γεγονός ότι τόσες πολλές οικογένειες αγωνίζονται να βάλουν φαγητό στο τραπέζι λόγω του αυξανόμενου κόστους ζωής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επέμεινα για άλλη μια φορά με έκτακτη χρηματοδότηση για να βοηθήσω όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών», είπε ο ο Σαντίκ Καν που επισκέφθηκε το Coin Street Neighborhood Centre, το οποίο βοηθά οικογένειες σε νοτιοδυτικές περιοχές του Λονδίνου.

«Το πρόγραμμα μας για Δραστηριότητες στις Διακοπές και για το Φαγητό, υποστηρίζεται με πάνω από 200 εκατομμύρια λίρες ετησίως έως το 2025» είπε εκπρόσωπος της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι 1 δισεκατομμύριο λίρες έχουν δοθεί στο Ταμείο Υποστήριξης Οικογενειών για βασικά έξοδα, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, ρουχισμό και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Μια πρόσφατη ανάλυση, που χρηματοδοτήθηκε από το Trust for London, διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τρεισήμισι εκατομμύρια Λονδρέζοι, συμπεριλαμβανομένων ενός εκατομμυρίου παιδιών, ζουν με εισόδημα χαμηλότερο από αυτό που απαιτείται για ένα «βασικό επίπεδο διαβίωσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ