ΚΟΣΜΟΣ

Περού: Επετράπη σε 11χρονη, που περίμενε το παιδί του βιαστή της, να κάνει άμβλωση

Περού: Επετράπη σε 11χρονη, που περίμενε το παιδί του βιαστή της, να κάνει άμβλωση
PIXABAY

Οι Αρχές του Περού επέτρεψαν, υπό την πίεση του ΟΗΕ, να κάνει άμβλωση μία 11χρονη η οποία είχε υποστεί βιασμό από τον πατριό της. 

Σε βάρος της «Μίλα», του ανήλικου αυτού κοριτσιού ασελγούσε επί σειρά ετών από τον πατριό της, σύμφωνα με αστυνομική έκθεση.

Νωρίτερα τον Αύγουστο η Μίλα, σχεδόν 18 εβδομάδων έγκυος, διώχτηκε από νοσοκομείο στην περιφέρεια Λορέτο, στον Αμαζόνιο, καθώς το προσωπικό αρνήθηκε να κάνει την επέμβαση για τον τερματισμό της κύησης.

Η υπόθεση προκάλεσε αντιδράσεις από ανθρωπιστικές οργανώσεις και πολίτες και μόνο μετά από παρέμβαση του ΟΗΕ στο περουβιανό κράτος να επέμβει, η Μίλα διακομίστηκε σε δημόσιο νοσοκομείο στην πρωτεύουσα Λίμα και οι γιατροί προχώρησαν στην άμβλωση.

Η Μίλα πλέον βρίσκεται στη διαδικασία ανάρρωσης και θα παραμείνει υπό την επιτήρηση της υπηρεσίας κοινωνικής πρόνοιας αφού λάβει εξιτήριο.

Ποσοστό 70% των σεξουαλικών επιθέσεων αφορούν ανήλικες

Το περιστατικό αυτό αναδεικνύει ότι το κράτος δεν προστατεύει τα νεαρά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, τόνισε η διευθύντρια της φεμινιστικής μη κυβερνητικής οργάνωσης PROMSEX, Σουσάνα Τσάβες στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Μάλιστα, όπως σημείωσε η ίδια πολλοί περισσότεροι βιασμοί παιδιών δεν αναφέρονται.

«Εκτιμάμε ότι για κάθε κορίτσι σε ενδιαφέρουσα που πάει σε νοσοκομείο, υπάρχουν άλλα τουλάχιστον 10 (...) θύματα σεξουαλικής κακοποίησης», εξήγησε η Σουσάνα Τσάβες.

Σύμφωνα με επίσημα δεδομένα, οι γεννήσεις που έκαναν κορίτσια ηλικιών μεταξύ 10 και 14 ετών στο Περού αυξήθηκαν κατά 14% το 2022, φθάνοντας τις 1.625.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023 διαπράχθηκαν 14.500 σεξουαλικές επιθέσεις, το 70% εκ των οποίων είχαν θύματα παιδιά κάτω των 17.

Στο Περού, η άμβλωση είναι νόμιμη μόνο σε περιπτώσεις που κινδυνεύει η ζωή της μέλλουσας μητέρας.

Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις όμως, η Τσάβες τονίζει πως η πρόσβαση στην άμβλωση εμποδίζεται από την αντίδραση «υπερσυντηρητικών».

Οι αρχές αναζητούν τον πατριό της μικρής, ο οποίος είχε συλληφθεί τον Ιούλιο αλλά αφέθηκε κατόπιν ελεύθερος με το σκεπτικό πως δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις.

Η απόφαση δικαστή να τον αφήσει ελεύθερο δέχθηκε σφοδρή κριτική.

Η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε απαίτησε την «άμεση σύλληψή του», ωστόσο τα ίχνη του αγνοούνται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ