ΚΟΣΜΟΣ

Η Heineken ανακοίνωσε την έξοδό της από τη Ρωσία

Η Heineken ανακοίνωσε την έξοδό της από τη Ρωσία
AP Photo/J. David Ake, FILE

Η ολλανδική ζυθοποιία Heineken ανακοίνωσε την Παρασκευή 25/8 ότι ολοκλήρωσε την έξοδό της από τη Ρωσία πουλώντας τις δραστηριότητές της στη χώρα στον όμιλο Arnest της Ρωσίας για το συμβολικό ποσό του ενός ευρώ, αναφέρει το Reuters.

Η δεύτερη μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο είπε ότι η συμφωνία είχε λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και είναι πιθανό να αποχωρήσει με εξαιρετικές ζημιές 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Heineken ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποχωρήσει από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και παραδέχτηκε ότι η διαδικασία διήρκεσε περισσότερο από το αναμενόμενο.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις καταδεικνύουν τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες κατά την έξοδο από τη Ρωσία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Dolf van den Brink σε δήλωση.

Πολλές πολυεθνικές εταιρείες προσπάθησαν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία αφότου η Δύση επέβαλε άνευ προηγουμένου κυρώσεις στη Μόσχα, αλλά το Κρεμλίνο αντέδρασε δεσμεύοντας περιουσιακά στοιχεία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα τον Ιούλιο για να πάρει τον έλεγχο της ρωσικής θυγατρικής της γαλλικής γιαουρτιοποιίας Danone, μαζί με το μερίδιο της εταιρείας μπύρας Carlsberg σε μια τοπική ζυθοποιία.

Η Anheuser-Busch InBev είπε επίσης ότι σχεδιάζει να αποχωρήσει από την κοινοπραξία της με την Ephesus Turks που έχει στη Ρωσία.

Η Heineken διέθετε επτά ζυθοποιίες στη Ρωσία και 1.800 υπαλλήλους, οι οποίοι θα λάβουν εγγυήσεις εργασίας για τα επόμενα τρία χρόνια.

Η ολλανδική ζυθοποιία απέσυρε το σήμα της Heineken από τη Ρωσία πέρυσι και η παραγωγή της Amstel θα καταργηθεί σταδιακά εντός έξι μηνών.

Η Heineken είπε ότι η συμφωνία, η οποία δεν περιλαμβάνει καμία επιλογή αγοράς, περιλαμβάνει τριετή άδεια για ορισμένες μικρότερες τοπικές μάρκες, για τις οποίες η Heineken δεν θα παράσχει υποστήριξη ούτε θα λάβει έσοδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ