ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο τυφώνας Ιντάλια έφθασε στη Φλόριντα με ανέμους 205 χλμ την ώρα - Εκκενώνονται περιοχές

ΗΠΑ: Ο τυφώνας Ιντάλια έφθασε στη Φλόριντα με ανέμους 205 χλμ την ώρα - Εκκενώνονται περιοχές
Ο τυφώνας Idalia κατευθύνθηκε προς την περιοχή Big Bend της Φλόριντα το πρωί της Τετάρτης, απειλώντας με τεράστια κύματα και δυνατούς ανέμους μια ποεριοχή που δεν είναι συνηθισμένη σε τέτοιου είδους φαινόμενα AP Photo/Chris O'Meara

Στις ακτές της Φλόριντα έφτασε ο τυφώνας Ιντάλια, ο οποίος ανέβηκε στην κατηγορία 3, με ανέμους που φθάνουν έως τα 205 χιλιόμετρα την ώρα ενώ τα θυελλώδη κύματα στις παράκτιες περιοχές της ξεπερνούν τα 5 μέτρα. 

Ο τυφώνας Ιντάλια είναι ο χειρότερος που έχει καταγράφει τα τελευταία 125 χρόνια στην περιοχή. Νωρίτερα, και καθώς προσέγγιζε τις ακτές στα δυτικά της πολιτείας αναβαθμίστηκε πρόσκαιρα σε τυφώνα κατηγορίας 4.

Όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC) των ΗΠΑ, το μάτι του κυκλώνα έφθασε στη στεριά κοντά στο Κίτον Μπιτς στις 07:45 τοπική ώρα στη βορειοδυτική ακτή της Φλόριντα.

Η Πολιτεία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχουν δοθεί από χθες, 29/8, εντολές εκκένωσης ολόκληρων περιοχών.

Σύμφωνα με το NHC, στις δυτικές ακτές της Φλόριντα, στη ΝΑΤζόρτζια και στις ανατολικές περιοχές της Βόρειας και της Νότιας Καρολίνας είναι πιθανόν να καταγράφουν έως και 30 εκατοστά βροχής τις επόμενες ώρες. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Ρον ντε Σάντις τα κύματα θύελλας στις παράκτιες περιοχές μπορεί να φτάσουν και τα 5 μέτρα δημιουργώντας πρωτοφανείς συνθήκες.

Οι πολίτες ήδη ετοιμάζονται για το χτύπημα του Ιντάλια οχυρώνοντας τα σπίτια τους και συγκεντρώνοντας ήδη πρώτης ανάγκης την ώρα που αξιωματούχοι των δυνάμεων διάσωσης και έρευνας προειδοποιούν ότι ίσως να μην είναι σε θέση να φτάσουν έγκαιρα για να τους βοηθήσουν.

Ήδη περισσότερες από 50.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα στη Φλόριντα.

Ο τυφώνας έχει προκαλέσει καταστροφικές καταιγίδες, δημιουργώντας κύματα ύψους σχεδόν τριών μέτρων, κατά μήκος της ακτής του Κόλπου. Mάλιστα, οι μετεωρολόγοι εκφράζουν φόβους για πλημμύρες στη Φλόριντα, τη νότια Τζόρτζια και ορισμένες περιοχές της Νότιας Καρολίνας.

Περίπου 5.500 μέλη της Εθνοφρουράς βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας για να συμβάλλουν στις προσπάθειες διάσωσης μετά το πέρασμα του τυφώνα. Έχουν κινητοποιηθεί περίπου 40.000 εργαζόμενοι σε εταιρείες παροχής ηλεκτρικού, καθώς ήδη περισσότεροι από 100 χιλιάδες πολίτες είναι χωρίς ρεύμα, ενώ ανάλογη κινητοποίηση έχει συμβεί και στις εταιρίες υδροδότησης.

Εκκενώθηκαν τα δυτικά παράλια της Φλόριντα

Οι αρχές της Φλόριντας διέταξαν όσους κατοικούν στα δυτικά παράλια της πολιτείας να εκκενώσουν την περιοχή, ενόψει του τυφώνα Ιντάλια, που αποδεικνύεται «εξαιρετικά επικίνδυνος», σύμφωναμε το NHC.

«Εάν σας πουν να φύγετε, πρέπει να το κάνετε αμέσως», είπε ο κυβερνήτης της πολιτείας Ρον ΝτεΣάντις, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, τονίζοντας ότι ο τυφώνας αυτός θα είναι «μεγάλος».

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρων Τυφώνων (NHC), η τροπική καταιγίδα Ιντάλια ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας και μετατράπηκε σε τυφώνα κατηγορίας 3 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον.

Αυτοί οι αποκαλούμενοι «μεγάλοι» τυφώνες μπορεί να προκαλέσουν «καταστροφικές» ζημιές, προειδοποιεί το NHC.

NOAA via AP

ΔΗΜΟΦΙΛΗ