ΚΟΣΜΟΣ

Διπλωματικός σύμβουλος Ερντογάν: «Υπάρχουν διαφωνίες σε Αιγαίο, Κύπρο και Μεσόγειο»

Διπλωματικός σύμβουλος Ερντογάν: «Υπάρχουν διαφωνίες σε Αιγαίο, Κύπρο και Μεσόγειο»
O Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, ο διπλωματικός σύμβουλος του Ερντογάν (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Burhan Ozbilici

Στον απόηχο των προκλητικών δηλώσεων Ερντογάν για την καταστροφή της Σμύρνης, αλλά και ενόψει του τετ α τετ που θα έχουν την επόμενη Τρίτη (5/9) οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν ήταν η σειρά του Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, να μιλήσει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, ο ο διπλωματικός σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε μεταξύ άλλων: «Υπάρχει μια κατάσταση στην Κύπρο όπου δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Με τον ίδιο τρόπο υπάρχουν θέματα για τα οποία δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο».

«Έχουμε τις δικές μας απόψεις, έχουμε τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, τα υποστηρίζουμε μέχρι τέλους» ανέφερε.

Επέμεινε ωστόσο ότι όλα αυτά είναι διμερή θέματα και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να αφήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις να τις διευθετήσουμε σε διμερή βάση.

Για το Κυπριακό επίσης επέμεινε ότι η «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου», όπως είπε χαρακτηριστικά, η οποία είναι σήμερα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αντιπροσωπεύει ολόκληρο το νησί.

Απαντώντας σε ερώτηση για την επίσκεψη Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη απάντησε πως προέχει η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη και ότι η σκέψη είναι να γίνει Οκτώβρριο ή Νοέμβριο, αλλά όλα αυτά είναι στο πλαίσιο της προετοιμασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ