ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Σεπτέμβριος με καύσωνα - Ανησυχία για κυκλώνες και πυρκαγιές από Νοέμβριο

Αυστραλία: Σεπτέμβριος με καύσωνα - Ανησυχία για κυκλώνες και πυρκαγιές από Νοέμβριο
AP Photo/Martin Meissner

Θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 35 βαθμούς Κελσίου -  8 έως 16 βαθμοί πάνω από τον μέσο όρο του Σεπτεμβρίου – αναμένονται μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, 19/9 στην Αυστραλία.

«Ασυνήθιστη» ζέστη για άνοιξη σημειώνεται ήδη σε μεγάλες περιοχές της ηπείρου, όπως ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, προβλέποντας ότι πιθανόν να καταγραφούν θερμοκρασίες ρεκόρ τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Η μετεωρολογική υπηρεσία ανέφερε αυτή την εβδομάδα πως οι δείκτες για το Ελ Νίνιο έχουν ενισχυθεί και πιθανόν αυτό να εξελιχθεί μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, δημιουργώντας συνθήκες μεγαλύτερης ζέστης και ξηρασίας στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με τον Guardian, το θερμόμετρο θα ξεπεράσει τους 20 βαθμούς Κελσίου στη Μελβούρνη και τους 30 βαθμούς Κελσίου στο Σίδνεϊ, γεγονός που οδήγησε το Υπουργείο Υγείας (NSW Health) να εκδώσει συναγερμό για καύσωνα.

Ηδη οι κάτοικοι βιώνουν από τώρα θερμοκρασίες καλοκαιριού. Η «πρώιμη περίοδος ζέστης» σε πολλά τμήματα της χώρας είναι «πολύ ασυνήθιστη τον Σεπτέμβριο» λένε οι μετερεωλόγοι.

Στο Σίδνεϊ, η θερμοκρασία έφθασε τους 34,2 βαθμούς Κελσίου στο αεροδρόμιο Κίνγκφορντ Σμιθ - 12 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

«Οι θερμοκρασίες θα ενταθούν από την Κυριακή έως την Τρίτη», ανέφερε η υπηρεσία μέσω Facebook: «Από την Κυριακή και ως την Πέμπτη αναμένονται θερμοκρασίες ρεκόρ κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας για τον Σεπτέμβριο, σε όλες τις περιοχές της ενδοχώρας της Νότιας Αυστραλίας, της Νέας Νότιας Ουαλίας και της βορειοανατολικής Βικτόριας».

Το Ελ Νίνιο μπορεί να προκαλέσει ακραία καιρικά φαινόμενα, από πυρκαγιές ως κυκλώνες, και παρατεταμένη ξηρασία, με τις αρχές της Αυστραλίας ήδη να προειδοποιούν για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών κατά τη φετινή θερινή περίοδο του νότιου ημισφαιρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ