ΚΟΣΜΟΣ

Ινδονησία: Εξι νεκροί από πείνα και αφυδάτωση λόγω ακραίας ξηρασίας στην Παπούα 

Ινδονησία: Εξι νεκροί από πείνα και αφυδάτωση λόγω ακραίας ξηρασίας στην Παπούα 
AP Photo/Aaron Favila/ Files

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η επαρχία Παπούα της Ινδονησίας, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας. Οι αρχές της Ινδονησίας έστειλαν κατεπείγουσα βοήθεια καθώς έχουν χάσει τη ζωή τους ήδη έξι άνθρωποι - μεταξύ των οποίων και ένα μωρό.

Οι αποθήκες στις πόλεις Τιμίκα και Λαπάνγκαν Σίνικ είναι άδειες επειδή όλα τα τρόφιμα «μοιράστηκαν ήδη», είπε ο Αντριανούς Άλα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων.

Συνολικά 17,1 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας στάλθηκαν στην περιοχή που μαστίζει η πείνα και η φτώχεια.

Στους κατοίκους μοιράστηκαν πακέτα έτοιμων γευμάτων και εκατοντάδες σκηνές και κουβέρτες.

«Κάθε χρόνο πλήττεται η ίδια περιοχή, όμως φέτος η κατάσταση είναι ακραία», δήλωσε την Δευτέρα, 31/7, ο υπεύθυνος της ινδονησιακής υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών (BNPB), Σουχαριάντο σε συνέντευξη Τύπου.

Μόλις πριν λίγους μήνες η περιοχή της Παπούας είχε πληγεί πό ένα ακραίο κύμα ψύχους, με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι καλλιέργειες.

«Σ’ αυτήν την περιοχή δεν μπορείς πια να ζήσεις. Όμως οι Παπούα έχουν παραδόσεις και πολιτισμικούς δεσμούς με αυτόν τον τόπο και η μετεγκατάταση των ανθρώπων δεν είναι εύκολη υπόθεση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την BNPB από την ξηρασία πλήττονται περισσότεροι από 7.500 άνθρωποι.

Οι αρχές αποδίδουν την ξηρασία στο κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο που συνδέεται με την αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του Ειρηνικού Ωκεανού, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η παγκόσμια θερμοκρασία, που ήδη βιώνει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Παρόμοια φαινόμενα ξηρασίας είχαν παρατηρηθεί επίσης το 2015 και το 1019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ