ΚΟΣΜΟΣ

Στη Ρωσία ο Κινέζος ΥΠΕΞ - Στα «σκαριά» επίσκεψη Πούτιν στο Πεκίνο

Στη Ρωσία ο Κινέζος ΥΠΕΞ - Στα «σκαριά» επίσκεψη Πούτιν στο Πεκίνο
Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι (AP Photo/Heng Sinith)

Μετά τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι ξεκινά σήμερα τετραήμερη επίσκεψη στη Ρωσία, στη διάρκεια της οποίας οι δύο χώρες αναμένεται να δεσμευθούν να εμβαθύνουν την αμοιβαία πολιτική τους εμπιστοσύνη.

Παράλληλα είναι πιθανό να γίνουν προετοιμασίες για την ενδεχόμενη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο Πεκίνο τον Οκτώβριο.

«Έπειτα από πρόσκληση του Νικολάι Πατρούσεφ, γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Ουάνγκ Γι (…) θα ταξιδέψει στη Ρωσία για να συμμετάσχει στη 18η Σύνοδο του Μηχανισμού Διαβούλευσης για την Στρατηγική Ασφάλεια Κίνας-Ρωσίας», αναφέρει δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εκτός από τον Πατρούσεφ, ο Ουάνγκ θα συναντηθεί και με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, με τους δύο άνδρες να πρόκειται «να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην ενίσχυση της συνεργασίας στη διεθνή σκηνή», εξήγησε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Θα υπάρξει λεπτομερής ανταλλαγή απόψεων για ζητήματα που άπτονται της διευθέτησης της κατάστασης στην Ουκρανία, καθώς και των τρόπων για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή Ασίας- Ειρηνικού», επεσήμανε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Παράλληλα ο Ουάνγκ αναμένεται να βάλει τα θεμέλια για μια επίσκεψη του Πούτιν στο Πεκίνο για το 3ο Φόρουμ «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», έπειτα από πρόσκληση του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα τον Μάρτιο.

Ο Πούτιν παρέστη και στα δύο προηγούμενα φόρουμ, το 2017 και το 2019.

Οι δεσμοί μεταξύ Ρωσίας και Κίνας έχουν ενισχυθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, την οποία το Πεκίνο αρνείται να επικρίνει.

Τον προηγούμενο μήνα ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Λι Σανγκφού μετέβη στη Ρωσία και τη Λευκορωσία και ζήτησε να υπάρξει πιο στενή στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας.

Τους τελευταίους μήνες οι δύο χώρες έχουν πραγματοποιήσει κοινές θαλάσσιες και ναυτικές περιπολίες.

Ο Ουάνγκ είχε επισκεφθεί ξανά τη Ρωσία τον Φεβρουάριο, λίγο πριν από την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ένα γεγονός που είχε προκαλέσει την ανησυχία των ΗΠΑ, οι οποίες κατηγόρησαν τις δύο χώρες ότι έχουν κοινό όραμα «να αναδιαμορφώσουν με τη βία τα σύνορα».

Εξάλλου στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών είχε επί ώρες «εποικοδομητικές» συνομιλίες στη Μάλτα με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζακ Σάλιβαν.

Αυτές ήταν οι πιο πρόσφατες συνομιλίες σε μια σειρά υψηλού επιπέδου συναντήσεων μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων, οι οποίες ενδέχεται να καταλήξουν σε μια συνάντηση μεταξύ του Σι και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν φέτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ