ΚΟΣΜΟΣ

Απελευθερώθηκαν πέντε Αμερικανοί που κρατούνταν στο Ιράν - Τα οικονομικά ανταλλάγματα

Απελευθερώθηκαν πέντε Αμερικανοί που κρατούνταν στο Ιράν - Τα οικονομικά ανταλλάγματα
O Αμερικανός πρόεδρος (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) (AP Photo/Alex Brandon)

Πέντε Αμερικανοί οι οποίοι ήταν φυλακισμένοι στο Ιράν απελευθερώθηκαν και βρίσκονται ήδη εκτός τη χώρας στο πλαίσιο συμφωνίας της Ουάσινγκτον με την Τεχεράνη.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αναφέρει το CNNi οι κρατούμενοι έφτασαν στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης από όπου θα πετούσαν με καταριανό αεροσκάφος με πρώτο σταθμό τη Ντόχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση πάντα διατεινόταν ότι οι πέντε Αμερικανοί κρατούνταν παράνομα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν απέκτησε πρόσβαση σε κεφάλαια ύψους έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει η χώρα στη Νότια Κορέα και τα οποία θα μεταφερόντουσαν σε τράπεζα στο Κατάρ.

Πηγές δήλωσαν στο CNNi ότι τα κεφάλαια προήλθαν από πωλήσεις πετρελαίου που επετράπησαν και τοποθετήθηκαν σε λογαριασμούς που δημιουργήθηκαν υπό την κυβέρνηση Τραμπ. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία υπερασπίστηκε τη συμφωνία τόνισαν ότι τα κεφάλαια που έχουν μεταφερθεί στους λογαριασμούς στο Κατάρ θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το Ιράν μόνο για ανθρωπιστικές αγορές και κάθε συναλλαγή θα παρακολουθείται από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Οι πέντε Αμερικανοί ήταν υπό κράτηση πάνω από πέντε χρόνια ενώ η συμφωνία, η οποία έχει ήδη προκαλέσει επικρίσεις από τους Ρεπουμπλικάνους, περιλαμβάνει επίσης την απελευθέρωση πέντε Ιρανών που τελούν υπό κράτηση στις ΗΠΑ.

Η συμφωνία, εάν ολοκληρωθεί με επιτυχία, θα αποτελέσει μια σημαντική διπλωματική τομή μετά από χρόνια περίπλοκων έμμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης.

Ιράν και ΗΠΑ δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με την Ελβετία να αναλαμβάνει το ρόλο του διαμεσολαβητή.

Five Americans detained in Iran are freed and on flight out of country, source tells CNN

By Mostafa Salem, Becky Anderson, Jennifer Hansler and Rob Picheta, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ