ΚΟΣΜΟΣ

Στο χείλος της ρήξης οι σχέσεις Καναδά - Ινδίας

Στο χείλος της ρήξης οι σχέσεις Καναδά - Ινδίας
Η κρίση στις σχέσεις Ινδίας και Καναδά κινδυνεύει να φέρει σημαντικά προβλήματα παγκοσμίων διαστάσεων.

Οι ανακοινώσεις από την πλευρά του Πρωθυπουργού του Καναδά την περασμένη Δευτέρα περί εμπλοκής τωn μυστικών υπηρεσιών της Ινδίας σε δολοφονία Σιχ στις αρχές του καλοκαιριού έχουν φέρει τις σχέσεις των δύο χωρών σε οριακό σημείο.

 

Τον περασμένο Ιούνιο τα καναδικά και αμερικανικά μέσα μετέδωσαν την είδηση πως ο Σαρντίμπ Σινχ Νιτζάρ είχε δολοφονηθεί από μασκοφόρους αγνώστους. Η είδηση άμεσα προκάλεσε αίσθηση στην κοινότητα των Σιχ του καναδά την μεγαλύτερη εκτός Ινδίας. Οι αρχές του Καναδά όλο αυτό το διάστημα δεν έχουν προχωρήσει σε καμία προσαγωγή ή σύλληψη για το περιστατικό αλλά μερικές ημέρες μετά την δολοφονία ο Καναδός Πρωθυπουργός είχε δεμσευθεί πως οι υπεύθυνοι θα βρεθούν και θα λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη. Την περασμένη Δευτέρα ο Τριντό ανακοίνωσε πως οι υπηρεσίες έρευνας της χώρας του, του έχουν παραδόσει αναλυτικό φάκελο με στοιχεία τα οποία δείχνουν εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών της Ινδίας στην συγκεκριμένη υπόθεση. Το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά προχώρησε μάλιστα στην απέλαση ενός διπλωμάτη από την πρεσβεία της Ινδίας με τα τοπικά μέσα να υπογραμμίζουν πως πρόκειται για τον «εγκέφαλο» της συγκεκριμένης επιχείρησης στα καναδικά εδάφη.

Από την πλευρά του Δελχί δεν έμεινε «άπραγο» και με υψηλούς τόνους από το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών ζητήθηκε από τον Καναδά να μην διασπείρει ψεύδη ειδικά όντας μία χώρα που «υποθάλπει τρομοκράτες». Οι αρχές της Ινδίας προχώρησαν επίσης στην απέλαση ενός Καναδού διπλωμάτη φέρνοντας σε νέα διάσταση την κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Τριντό βρέθηκε πρόσφατα στην G20 που διοργάνωσε η Ινδία, αλλά είναι ένας από τους ελάχιστους ηγέτες που δεν είχε πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό του Μόντι. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν μόνο στο πλαίσιο της διάσκεψης για να ανταλλάξουν τυπικές «κουβέντες». Οι Καναδοί αναφέρουν πως ο Πρωθυπουργός της χώρας γνώριζε ήδη τα στοιχεία για την δολοφονία του συγκεκριμένου Σιχ και δεν ήθελε να έχει οποιαδήποτε εν θερμώ συζήτηση με τον Μόντι.

Με την ανακοίνωση από την πλευρά του Καναδού Πρωθυπουργού σύσσωμες οι οργανώσεις θρησκευτικές και μη της κοινότητας των Σιχ στον Καναδά έστειλαν κοινό ψήφισμα με το οποίο ζητούν την διακοπή οποιασδήποτε σχέση με την Ινδία υπογραμμίζοντας πως διώκονται εδώ και δεκαετίες από το καθεστώς της χώρας για τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

Ποιος ήταν όμως ο Σαρντίμπ Σινχ Νιτζάρ;

Ο Νιτζάρ ήταν θρησκευτικός ακτιβιστής της κοινότητας των Σιχ ο οποίος από το 2020 εμφανίζεται στην λίστα με τους τρομοκράτες της Ινδίας. Ο Νιζτάρ ήταν ένας από τους εμπνευστές, αλλά και τους υποστηρικτές του σχεδίου για την δημιουργία ανεξάρτητου κράτους για του Σιχ σε εδάφη της Ινδίας το οποίο μάλιστα θα είχε το όνομα Κχαλιστάν. Τα εδάφη που αξίωνε το κίνημα του Νιτζάρ βρίσκονται στην επαρχία Παντζάμπ στα βόρεια της Ινδίας. Οι αξιώσεις της συγκεκριμένης θρησκευτικής ομάδας ήταν χαρατηριστεί ακραίες από την Κυβέρνηση και τις αρχές της Ινδίας και οι μετέχοντες στο κίνημα εχθροί της χώρας και τρομοκράτες. Οι αρχές του Καναδά μάλιστα φαίνεται πως είχαν προειδοποίσει τρία χρόνια πριν δολοφονηθεί τον Νιτζάρ, συστήνοντάς του να μην μιλά σε μεγάλες ανοιχτές συγκεντρώσεις και να αυξήσει την προσωπική του ασφάλεια.

Πόσο σοβαρές είναι οι συνέπειες της κρίσης;

Η κρίση ανάμεσα σε Καναδά και Ινδία δεν είναι μία «αποστειρωμένα» διμερής κατάσταση. Ήδη θέση για το θέμα και όχι σε ανώτατο επίπεδο έχουν πάρει το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Αυστραλίας, στηρίζοντας μάλλον την Καναδική πλευρά. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί επίσης πως το διμερές εμπορικό ισοζύγιο ανάμεσα στις δύο χώρες ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια με τα 70 από αυτά να είναι καναδικές επενδύσεις στην Ινδία. Ο Καναδάς είναι ανάμεσα στις πρώτες χώρες στην Ινδική επενδυτική βαθμίδα και μία κλιμάκωση της παρούσας κρίσης είναι δυνατό να φέρει κλυδωνισμούς στην ινδική οικονομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ