ΚΟΣΜΟΣ

Διένεξη Καναδά-Ινδίας για τη δολοφονία ηγέτη των Σιχ – Απελάσεις διπλωματών

Διένεξη Καναδά-Ινδίας για τη δολοφονία ηγέτη των Σιχ – Απελάσεις διπλωματών
Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό με τον Ινδό ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι συναντήθηκαν στη Σύνοδο G20 (AP Photo/Evan Vucci,Pool)

Σε αλληλο-απελάσεις διπλωματών προχώρησαν Καναδάς και Ινδία, των οποίων οι σχέσεις είναι τεταμένες το τελευταίο διάστημα, μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ότι η Ινδία είναι υπεύθυνη για τη δολοφονία ενός ηγέτη των Σιχ τον Ιούνιο στο δυτικό Καναδά. Οι κατηγορίες καταγγέλθηκαν ως «παράλογες» από το Νέο Δελχί.

Σε ομιλία του ενώπιον του κοινοβουλίου, ο Τζάστιν Τριντό υπογράμμισε την παρουσία «αξιόπιστων στοιχείων σύμφωνα με τα οποία υπάρχει πιθανή σχέση ανάμεσα στους πράκτορες της κυβέρνησης της Ινδίας και το φόνο του Χαρντίπ Σινγκ Νιτζάρ, Καναδού υπηκόου».

«Η ανάμιξη οποιασδήποτε ξένης κυβέρνησης στο φόνο ενός Καναδού πολίτη στο καναδικό έδαφος αποτελεί απαράδεκτη παραβίαση της κυριαρχίας μας», πρόσθεσε.

«Οι ισχυρισμοί για ανάμιξη της ινδικής κυβέρνησης σε οποιαδήποτε πράξη βίας στον Καναδά είναι παράλογοι», αντέδρασε σήμερα το πρωί σε ανακοίνωσή του το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών. «Είμαστε ένα δημοκρατικό κράτος με ισχυρή δέσμευση υπέρ του κράτους δικαίου».

Οι κατηγορίες αυτές «έχουν στόχο να αποσπάσουν την προσοχή από τους τρομοκράτες και τους εξτρεμιστές του Χαλιστάν, που βρήκαν καταφύγιο στον Καναδά και συνεχίζουν να απειλούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ινδίας», πρόσθεσε το ινδικό υπουργείο, σύμφωνα με το οποίο ο Τριντό είχε αναφέρει παρόμοιες κατηγορίες στον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι κατά την πρόσφατη σύνοδο της G20 στο Νέο Δελχί, οι οποίες «απορρίφθηκαν πλήρως».

Μετά την ομιλία του Τριντό, η καναδή υπουργός Εξωτερικών Μελανί Ζολί ανακοίνωσε την απέλαση του επικεφαλής της ινδικής υπηρεσίας πληροφοριών στον Καναδά (RAW).

«Οι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους ένας αντιπρόσωπος μιας ξένης κυβέρνησης μπορεί να είναι αναμιγμένος στο φόνο ενός καναδού πολίτη εδώ, στον Καναδά, στο καναδικό έδαφος, είναι όχι μόνο ανησυχητικές, αλλά και εντελώς απαράδεκτες», δήλωσε η Μελανί Ζολί.

Ο Νιτζάρ δραστηριοποιούνταν για τη δημιουργία ενός κράτους των σιχ γνωστού με την ονομασία Χαλιστάν και καταζητούνταν από τις ινδικές αρχές ως ύποπτος για πράξεις τρομοκρατίας και για συνωμοσία για διάπραξη φόνου.

Με τη σειρά της, η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα πως διέταξε έναν υψηλόβαθμο Καναδό διπλωμάτη να εγκαταλείψει τη χώρα μέσα σε διάστημα πέντε ημερών.

Η απόφαση του Νέου Δελχί αντανακλά «την αυξανόμενη ανησυχία για την ανάμιξη καναδών διπλωματών στις εσωτερικές υποθέσεις μας και για την εμπλοκή τους σε αντιινδικές δραστηριότητες», εξήγησε σε ανακοίνωσή του το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ