ΚΟΣΜΟΣ

Βούτσιτς: Καμία εμπλοκή της Σερβίας στα ένοπλα επεισόδια στο βόρειο Κόσοβο

Βούτσιτς: Καμία εμπλοκή της Σερβίας στα ένοπλα επεισόδια στο βόρειο Κόσοβο
AP Photo/Darko Vojinovic, File

Καταδίκασε τη δολοφονία του αστυνομικού στο χωριό Μπάνισκο στο βόρειο Κόσοβο ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Δεν θέλω να δικαιολογήσω τη δολοφονία ενός Αλβανού αστυνομικού, ούτε είναι δυνατόν να τη δικαιολογήσω. Αυτή η πράξη είναι απολύτως καταδικαστέα», τόνισε ο πρόεδρος της Σερβίας σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι. Μάλιστα, δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα ήταν η δυσκολότερη για τη Σερβία από το 2004 και το πογκρόμ κατά του σερβικού πληθυσμού και το 2008 όταν το Κόσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία.

Ο Βούτσιτς επισήμανε ότι ο σερβικός στρατός και η Αστυνομία δεν είχαν καμία σχέση με τα επεισόδια ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι ότι με την απόδοση ευθυνών στο Βελιγράδι προσπαθεί να δικαιολογήσει την επιβολή καθεστώτος βίας στο βόρειο Κόσοβο.

«Ήθελαν απλώς να ρίξουν την ευθύνη στο Βελιγράδι και να δείξουν ότι έχουν κάθε δικαίωμα να επιτίθενται σε πολίτες στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου», δήλωσε ο Βούτσιτς.

Για τους ένοπλους Σέρβους δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις, καθώς ανέφερε ότι πρόκειται «για κάποιους Σέρβους από το Κόσοβο που εξεγέρθηκαν», τονίζοντας ότι δεν εξοπλίστηκαν ούτε έλαβαν στολές από την Σερβία. Ο Βούτσιτς υποστήριξε επιπλέον ότι καμία εμπλοκή δεν είχε ούτε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας, λέγοντας ότι οι ένοπλοι Σέρβοι κατέφυγαν στη Μονή στο Μπάνισκο γιατί είχαν τραυματίες και ζήτησαν βοήθεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ