ΚΟΣΜΟΣ

Η Γαλλία εγκαταλείπει το Νίγηρα - Φεύγουν διπλωμάτες και στρατιωτικοί

Η Γαλλία εγκαταλείπει το Νίγηρα - Φεύγουν διπλωμάτες και στρατιωτικοί
O Εμανουέλ Μακρόν (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Francois Walschaerts

Τους δεσμούς με το Νίγηρα κόβει η Γαλλία αποσύρει άμεσα τον πρεσβευτή της και το διπλωματικό της προσωπικό ενώ μέσα στους επόμενους μήνες θα αποχωρήσουν και τα γαλλικά στρατεύματα που βρίσκονται στη χώρα μετά το πραξικόπημα στη χώρα.  

«Η Γαλλία αποφάσισε να αποσύρει τον πρεσβευτή της. Τις επόμενες ώρες ο πρεσβευτής μας και αρκετοί διπλωμάτες θα επιστρέψουν στη Γαλλία», δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Πρόσθεσε ότι η στρατιωτική συνεργασία «τελείωσε» και τα γαλλικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν «τους επόμενους μήνες».

Μια στρατιωτική χούντα, όπως αναφέρει το BBC κατέλαβε την εξουσία στον Νίγηρα στις 26 Ιουλίου, διώχνοντας τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ και είχε ζητήσει από την πρώτη στιγμή να φύγει ο Γάλλος πρέσβης από τη χώρα.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί πλήγμα για τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της Γαλλίας στο περιοχή του Σαχέλ και την επιρροή της Γαλλίας στην περιοχή.

Ο Μακρόν, ωστόσο, τόνισε ότι η Γαλλία «δεν θα είναι όμηρος των πραξικοπηματιών», μιλώντας στους τηλεοπτικούς σταθμούς TF1 και France 2 της Γαλλίας.

Ακόμη δήλωσε ότι εξακολουθεί να θεωρεί τον κ. Μπαζούμ, ο οποίος κρατείται επί του παρόντος αιχμάλωτος από τους πραξικοπηματίες, ως τη «μόνη νόμιμη αρχή της χώρας» και τον ενημέρωσε για την απόφασή του. Χαρακτήρισε τον καθαιρεθέντα πρόεδρο ως «όμηρο».

Η δήλωση του κ. Μακρόν έρχεται επίσης λίγες ώρες αφότου οι πραξικοπηματίες ηγέτες του Νίγηρα απαγόρευσαν σε «γαλλικά αεροσκάφη» να πετάξουν πάνω από τη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ