ΚΟΣΜΟΣ

Τούρκος υπουργός Άμυνας: Περιμένουμε θετικές εξελίξεις για τα F16 - Τι είπε για τον Νίκο Δένδια

Τούρκος υπουργός Άμυνας: Περιμένουμε θετικές εξελίξεις για τα F16 - Τι είπε για τον Νίκο Δένδια
O υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Burhan Ozbilici

Θετικές εξελίξεις στο θέμα των F-16 περιμένει ο  υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, όπως αποκάλυψε μιλώντας στους δημοσιογράφους, ενώ δεν έλειψαν οι αναφορές και στην Ελλάδα και στον ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Ερωτώμενος από τους δημοσιογράφους αν οι εξελίξεις στο θέμα των F- 16 «έχουν να κάνουν με το ότι είπατε ναι στη Σουηδία», απάντησε:

«Εμείς λέμε ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Δεν είναι σωστό να συνδέουν αυτό το θέμα με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η επικοινωνία και ο συντονισμός μας συνεχίζονται. Ελπίζω ότι θα υπάρξουν θετικές, συγκεκριμένες εξελίξεις την προσεχή περίοδο».

Με την Τουρκία να περιμένει να ανοίξει ο δρόμος για την πώληση των F-16 εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πληροφορία που μετέδωσε ο ανταποκριτής του Habertürk από την Ουάσιγκτον ότι «εντός 3-4 εβδομάδων θα εγκριθεί η πώληση F-35 στην Ελλάδα».

«Οι πληροφορίες λένε ότι το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα επιλυθεί. Ο νέος πρόεδρος της επιτροπής Μπεν Κάρντιν μπορεί να μην είναι τόσο γεράκι όσο ο Μενέντεζ, αλλά θεωρεί ότι είναι σημαντικό το θέμα της Σουηδίας. Υπάρχουν κάποια ζητήματα αλλά τουλάχιστον θα είναι σε διάλογο με την Τουρκία, κάτι που δεν έκανε ο Μενέντεζ».

Η στάση του αντικαταστάτη του Μενέντεζ

Η δήλωση του Γκιουλέρ έρχεται στον απόηχο της δήλωσης του νέου προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ και αντικαταστάτη του Μπομπ Μενέντεζ, Μπεν Κάρντιν, είπε ότι θα εξετάσει την 20 δισ. δολαρίων συμφωνία για F-16 με την Τουρκία και ότι η άρση θα γίνει υπό προϋποθέσεις.

«Πρέπει να μιλήσω με την κυβέρνηση για πολλά από αυτά τα ζητήματα, επειδή έχει να κάνει με πάνω από ένα θέματα, και πρέπει να το κατανοήσω αυτό» είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο γερουσιαστής Μενέντεζ, ο οποίος παραιτήθηκε από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας καθώς αντιμνετωπίζει κατηγορίες για δωροδοκία για τις οποίες δήλωσε αθώος, «φρέναρε» την πώληση επικαλούμενος την επιθετική στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα εμπόδια από την Τουρκία στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Τι είπε για Ελλάδα και Δένδια

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου της Hürriyet Χαντέ Φιράτ για τις σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας ο Γκιουλέρ απάντησε:

«Οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν φυσικά. Ο Δένδιας θέλει να έρθει στην Τουρκία, θα τον φιλοξενήσουμε. Μας έχει προσκαλέσει κι εκείνος και εμείς θα τιμήσουμε αυτή την πρόσκληση», είπε στη Χαντέ Φιράτ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ