ΚΟΣΜΟΣ

Στους Κάταλιν Κάρικο και Ντρου Γουάισμαν το Νόμπελ Ιατρικής - Για τη συμβολή τους στα εμβόλια mRNA

Στους Κάταλιν Κάρικο και Ντρου Γουάισμαν το Νόμπελ Ιατρικής - Για τη συμβολή τους στα εμβόλια mRNA
Oι Κάταλιν Κάρικο και Ντρου Βάισμαν Nobel Prize

Στους Κάταλιν Κάρικο και Ντρου Γουάισμαν απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής

Οι δύο επιστήμονες βραβεύτηκαν για τις ανακαλύψεις τους για τη νουκλεοσιδική βάση, που επέτρεψαν την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων mRNA κατά της COVID-19.

Η τεχνολογία ήταν πειραματική πριν από την πανδημία του κορωνοϊού αλλά πλέον έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως και έχουν επωφεληθεί εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο.

Επιστήμονες από όλο τον κόσμο εξετάζουν τώρα πώς μπορεί η ίδια αυτή τεχνολογία να χρησιμοποιηθεί για να καταπολεμηθούν και άλλες νόσοι, όπως ο καρκίνος.

Οι πρωτοποριακές ανακαλύψεις τους άλλαξαν όλα όσα ξέραμε για τον τρόπο που το mRNA αλληλεπιδρά με το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

«Και συνέβαλαν στην ταχύτατη ανάπτυξη ενός εμβολίου, που βοήθησε στην αντιμετώπιση μιας εκ των μεγαλυτέρων υγειονομικών κρίσεων της σύγχρονης εποχής» τόνισε σχετική η επιτροπή του Νόμπελ.

Τα εμβόλια εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να πολεμάει απειλές όπως οι ιοί και τα βακτήρια.

Τα παραδοσιακά εμβόλια χρησιμοποιούσαν νεκρά ή εξασθενημένα στελέχη του ιού ή του βακτηρίου -μια εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση από το mRNA.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊου κυκλοφόρησαν δύο εμβόλια της τεχνολογίας αυτής, ένα από τη Moderna και ένα από τη Pfizer/BioNTech.

Το βραβείο ανακοινώθηκε από τον γραμματέα της Συνέλευσης Νόμπελ, Τόμας Πέρλμαν, στη Στοκχόλμη.

Το βραβείο είχε λάβει πέρσι ο Σουηδός επιστήμονας Svante Paabo για τις ανακαλύψεις του αναφορικά με την ανθρώπινη εξέλιξη, που ξεκλείδωσαν μυστικά του DNA των Νεάντερταλ και προσέφερε νέο «παράθυρο» γνώσης στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ