ΚΟΣΜΟΣ

Νόμπελ Φυσικής 2023: Οι Pierre Agostini, Ferenc Krausz και Anne L'Huillier οι φετινοί νικητές

Νόμπελ Φυσικής 2023: Οι Pierre Agostini, Ferenc Krausz και Anne L'Huillier οι φετινοί νικητές

Οι Pierre Agostini, Ferenc Krausz και Anne L'Huillier είναι οι φετινοί νικητές του Νόμπελ Φυσικής, οι οποίοι τιμήθηκαν για την εξερεύνηση του κόσμου των ηλεκτρονίων. 

Οι νικητές θα μοιραστούν χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (800.000 δολάρια).

Οι επιστήμονες τιμήθηκαν για «πειραματικές μεθόδους που δημουργούν παλμούς φωτός πεντάκις εκατομμυριοστού του δευτερολέπτου για τη μελέτη της δυναμικής των ηλεκτρονίων στην ύλη».

Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών είπε ότι τα πειράματα των τριών νικητών παρήγαγαν «παλμούς φωτός τόσο σύντομους που μετρώνται σε εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου».

Η εργασία τους έδειξε ότι αυτοί οι σχεδόν αφάνταστα σύντομοι παλμοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη εικόνων από τις διεργασίες που συμβαίνουν μέσα σε μικροσκοπικά άτομα και μόρια.

Ο καθηγητής Pierre Agostini έχει έδρα στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο στις ΗΠΑ, ενώ ο καθηγητής Ferenc Kraus στο Max Planck Institute of Quantum Optics στη Γερμανία και η καθηγήτρια Anne L'Huillier στο Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας.

Να σημειωθεί ότι το Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής, απονεμήθηκε τη Δευτέρα (2/10), στους επιστήμονες Κάταλιν Κάρικο και Ντρου Γουάισμαν που ανέπτυξαν την τεχνολογία η οποία οδήγησε στα εμβόλια mRNA για τον Covid.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ