ΚΟΣΜΟΣ

Δέκα χρόνια από το φονικότερο ναυάγιο στη Λαμπεντούζα - Τα θύματα ανήλθαν σε 368

Δέκα χρόνια από το φονικότερο ναυάγιο στη Λαμπεντούζα - Τα θύματα ανήλθαν σε 368
AP Photo/Francisco Seco

Ήταν 3 Οκτωβρίου 2013 όταν 368 πρόσφυγες και μετανάστες, έχασαν τη ζωή τους στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα. Δέκα χρόνια μετά, αποτελεί το φονικότερο ναυάγιο που έχει σημειωθεί στην περιοχή. 

Το πλεούμενο στο οποίο επέβαιναν περισσότεροι από 500 άνθρωποι πλησίαζε στην ξηρά. Προσπαθώντας να τους εντοπίσει η Ιταλική Ακτοφυλακή, έκαψαν μια κουβέρτα.

Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε σε όλο το σκάφος μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Κατάφεραν να σωθούν 155, ανάμεσά τους και δύο μικρά παιδιά.

Το τραγικό συμβάν άφησε ολόκληρο τον κόσμο μουδιασμένο.

Κάθε χρόνο από την ημέρα εκείνη, στη μνήμη των θυμάτων τελείται εκδήλωση μνήμης στο σημείο, όπου έχασαν τη ζωή τους, αφήνοντας στη θάλασσας στεφάνια. Σήμερα, (3/10) στο νησί οργανώθηκε πορεία με σύνθημα «η Λαμπεντούζα δεν σας ξεχνά».

Μέχρι και σήμερα, η Λαμπεντούζα παραμένει κύρια πύλη εισόδου για την Ευρώπη. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Πρόκειται για ένα μεταναστευτικό κύμα που αναβιώνει τις συζητήσεις γύρω από την ευρωπαϊκή πολιτική σχετικά με την παράτυπη μετανάστευση και τον επιμερισμό των ευθυνών, ενώ οι Ευρωπαίοι πολίτες απαιτούν από την Ευρώπη μία καλύτερα ελεγχόμενη μετανάστευση, αν κι αυτή επιμένει σε ανεφάρμοστα σχέδια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ