ΚΟΣΜΟΣ

Ο ψηλότερος ξύλινος ουρανοξύστης στον κόσμο θα χτιστεί στην Αυστραλία

Ο ψηλότερος ξύλινος ουρανοξύστης στον κόσμο θα χτιστεί στην Αυστραλία
Ο ουρανοξύστης C6 στο Περθ της Αυστραλίας θα φτάνει σε ύψος τα 191,2 μέτρα Grange Development

Η Δυτική Αυστραλία πρόκειται να φιλοξενήσει το ψηλότερο ξύλινο κτίριο στον κόσμο, καθώς οι αρχές του Περθ έδωσαν πράσινο φως στα σχέδια για έναν «υβριδικό» πύργο ύψους 191,2 μέτρων που θα κατασκευαστεί από ξύλο σε ποσοστό 42%, ενώ οι κολώνες και ο πυρήνας θα είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Ο ουρανοξύστης C6, όπως ονομάζεται επί του παρόντος το σχέδιο που κατέθεσε η κατασκευαστική Grange Development, θα είναι σχεδόν διπλάσιος σε ύψος από τον σημερινό κάτοχο του ρεκόρ.

Όταν ολοκληρωθεί, ο C6 θα ξεπεράσει το ψηλότερο υβριδικό κτίριο ξύλου-σκυροδέματος στον κόσμο, τον πύργο Ascent στο Μιλγουόκι των ΗΠΑ, ο οποίος έχει ύψος 25 ορόφους ή 86 μέτρα. Θα είναι ψηλότερος και από το υπό κατασκευή υβριδικό ξύλινο κτίριο Atlassian Headquarters στο Σίδνεϊ, το οποίο επίσης θα σπάσει το ρεκόρ του Ascent – αλλά για λίγο.

Όπως και το Atlassian, ο πύργος C6 θα συνδυάζει δοκούς πολυστρωματικής ξυλείας με έναν χαλύβδινο εξωσκελετό για τη στήριξη του κτιρίου.

Σύμφωνα με την Grange Development, ο πύργος 50 ορόφων θα περιλαμβάνει περισσότερα από 200 διαμερίσματα και θα είναι το πρώτο κτίριο κατοικιών της Δυτικής Αυστραλίας με αρνητικό ισοζύγιο άνθρακα.

Απεικόνιση ενός από τα διαμερίσματα στον πύργο C6Grange Development

Στην κατασκευή του θα χρησιμοποιηθούν 7.400 κυβικά μέτρα ξυλείας, που θα συλλεχθεί από 600 δέντρα. Άλλα «πράσινα» χαρακτηριστικά του C6 θα είναι ένας κήπος στην ταράτσα, ένα «αστικό αγρόκτημα» και πρόσβαση των κατοίκων σε 80 καινούργια, πλήρως ηλεκτρικά Tesla Model 3s.

Ο Φίλιπ Όλντφιλντ, αναπληρωτής καθηγητής αρχιτεκτονικής και επικεφαλής της Σχολής Δομημένου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, δήλωσε στο CNNi ότι, από περιβαλλοντική άποψη, το σχέδιο έχει «ισχυρά διαπιστευτήρια».

«Συνήθως χτίζουμε ψηλά κτίρια από χάλυβα και σκυρόδεμα. Το τσιμέντο είναι υπεύθυνο για το 8% όλων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αντικαθιστώντας το σκυρόδεμα και τον χάλυβα με ένα βιολογικό υλικό όπως η ξυλεία, πρόκειται να μειωθούν πολύ σημαντικά οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του κτιρίου», τόνισε ο Ολντφιλντ.

«Πιστεύω ότι είναι μια σπουδαία κίνηση προς τα εμπρός», δήλωσε. «Πρέπει να χτίζουμε πολλά περισσότερα κτίρια από ξύλο».

Με πληροφορίες από: World’s tallest wooden tower to be built in Australia by Tara Subramaniam, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ