ΚΟΣΜΟΣ

Η 85χρονη που έχασε τα τρία παιδιά της και έκανε το γύρο της Σκωτίας με ποδήλατο

Η 85χρονη που έχασε τα τρία παιδιά της και έκανε το γύρο της Σκωτίας με ποδήλατο
Η Μέιβις Πάτερσον έχασε και τα τρία παιδιά της από καρκίνο, και έκτοτε ποδηλατεί στη μνήμη τους maviscycle/Instagram

Η ποδηλασία έχει γίνει κάτι περισσότερο από μια συνήθεια για τη «γιαγιά Μέιβ», όπως είναι γνωστή η Μέιβις Πάτερσον. Έχει γίνει απαραίτητη για την ίδια την ύπαρξή της, ο λόγος που ζει, αφού και τα τρία ενήλικα παιδιά της πέθαναν με διαφορά τεσσάρων ετών – η Σάντι το 2012, η Κέιτι το 2013 και ο Μπομπ το 2016.

Στη μνήμη των παιδιών της, η 85χρονη γιαγιά ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο την τελευταία της πρόκληση αντοχής, κάνοντας ποδηλασία 1.000 μιλίων (1.600 χιλιομέτρων) γύρω από τη Σκωτία, με αφετηρία και τέρμα το Mull of Galloway, το νοτιότερο σημείο της χώρας.

«Αν δεν είχα το ποδήλατό μου, και αυτό είναι τρομερό να το λέω, δεν νομίζω ότι θα ήθελα να ζήσω», δήλωσε στο CNNi.

«Το να χάνεις ολόκληρη την οικογένειά σου, είναι απλά απίστευτο. Η κόρη μου είπε κάποτε, επειδή είχε πεθάνει ένας φίλος της: “Ω, μαμά, φαντάσου να χάνεις ένα παιδί”. Είπα: “Το ξέρω. Δεν θα μπορούσα να το φανταστώ”. Και τώρα όλα τα δικά μου έχουν φύγει».

Η Πάτερσον έκανε ποδήλατο κάθε μέρα για ένα μήνα, συγκεντρώνοντας χρήματα για τη βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Macmillan Cancer Support. Σε όλο το μήκος της διαδρομής, άλλοι ποδηλάτες έβγαιναν για να της κρατήσουν συντροφιά, ενώ ορισμένοι από αυτούς ποδηλατούσαν μαζί της για αρκετές ημέρες κάθε φορά.

«Πολλοί από αυτούς έχουν όλο αυτόν τον ποδηλατικό εξοπλισμό, τα ειδικά πετάλια, τα παπούτσια», είπε. «Εγώ δεν έχω τίποτα από αυτά τα πράγματα. Έχω συνηθισμένα πετάλια. Είμαι απλά μια χαρούμενη ποδηλάτισσα».

Η υποστήριξη αυτή ήταν σταθερή σε όλη τη διάρκεια της οδύσσειας της Πάτερσον στη Σκωτία, με αποκορύφωμα το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στη γραμμή του τερματισμού για να την επευφημήσει.

«Έχω έναν εγγονό που είναι 1,92, τον είδα στη μέση του πλήθους και έτρεξα προς το μέρος του, ήταν τόσο συναρπαστικό», είπε, πριν προσθέσει ότι γιόρτασε το επίτευγμά της με ένα ποτήρι Merlot.

Η Μέιβις αγκαλιάζει τον εγγονό της στο τέρμα της διαδρομής τηςmaviscycle/Instagram

Στην πορεία, επίσης, γιόρτασε τα 85α γενέθλιά της, με ένα πάρτι στην πόλη Μόφατ, ανάμεσα στις κορυφές των δύσκολων λόφων της διαδρομής της.

«Ελπίζω να μη χρειαστεί να κατέβω από το ποδήλατό μου», σκεφτόταν η Πάτερσον όταν ανέβαινε με το ποδήλατο τον πιο απότομο λόφο.

«Αλλά δεν το έκανα. Κατάφερα να φτάσω στην κορυφή. Φυσούσα και ξεφυσούσα και οι άνθρωποι έλεγαν: “Γιατί δεν παίρνεις ένα ηλεκτρικό ποδήλατο;». Κι εγώ έλεγα: “Όχι, όχι, δεν θέλω ένα ποδήλατο που να κάνει όλη τη δουλειά”. Θέλω να φτάνω στην κορυφή και να λέω “Το κατάφερα κι αυτό”».

Έχοντας προηγουμένως συνηθίσει να τρέχει μαραθωνίους και ημιμαραθωνίους, η Πάτερσον ξεκίνησε την ποδηλασία όταν άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα με τα γόνατα.

Άρχισε να θέτει στον εαυτό της προκλήσεις. Το 2008 διέσχισε με ποδήλατο τον Καναδά μαζί με μια φίλη της, ενώ το 2019 διέσχισε με το ποδήλατο ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία, από το νοτιότερο σημείο της στο Lands End έως το βορειότερο σημείο της στο John O'Groats, και έγινε η γηραιότερη γυναίκα που το κατάφερε.

Η Πάτερσον σκοπεύει να ξεκινήσει περισσότερες προκλήσεις αντοχής στο μέλλονmaviscycle/Instagram

Με κάθε πρόκληση, η Πάτερσον συγκέντρωνε χρήματα για την οργάνωση Macmillan Cancer Support – η οποία παρέχει υγειονομική περίθαλψη, συμβουλές και υποστήριξη σε ασθενείς με καρκίνο – και μόνο με τον ποδηλατικό γύρο της Σκωτίας συγκέντρωσε σχεδόν 83.000 ευρώ, υπερδιπλάσια του αρχικού της στόχου των 36.000 ευρώ.

Η προπόνηση για ένα τέτοιο εγχείρημα απαιτούσε από την Πάτερσον να βγαίνει με το ποδήλατο σε όλες τις καιρικές συνθήκες, πέντε ή έξι φορές την εβδομάδα.

«Όταν είσαι στην ηλικία μου, αν δεν προπονείσαι και νομίζεις ότι μπορείς να πας να κάνεις κάτι, ε, δεν μπορείς», λέει. «Είναι σκληρή προπόνηση. Με την προπόνηση που κατάφερα, δεν ένιωσα καθόλου μεγάλη».

Η Πάτερσον σκοπεύει να ξεκινήσει περισσότερες προκλήσεις αντοχής στο μέλλον, συνεχίζοντας να ποδηλατεί στη μνήμη των παιδιών της.

«Ξέρω ότι οι κάποιοι έχουν ανέβει στα ποδήλατά τους και σκέφτηκαν: “Αν αυτή η γιαγιά μπορεί να το κάνει, μπορώ να το κάνω κι εγώ”. Και επίσης άνθρωποι που ήταν λίγο καταθλιπτικοί σκέφτηκαν: “Θεέ μου, δεν θα έπρεπε να είμαι έτσι. Κοίτα την καημένη τη Μέιβ, έχασε όλα τα παιδιά της”. Μου λένε συνέχεια ότι είμαι πηγή έμπνευσης. Λοιπόν, αν είμαι, αυτό είναι υπέροχο, χαίρομαι γι' αυτό».

Με πληροφορίες από: After her three children died, 85-year-old Mavis Paterson cycled 1,000 miles around Scotland by Issy Ronald, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ