ΚΟΣΜΟΣ

Ύπατη Αρμοστεία: Αριθμός ρεκόρ 110 εκατομμυρίων εκτοπισμένων σε όλο τον κόσμο

Ύπατη Αρμοστεία: Αριθμός ρεκόρ 110 εκατομμυρίων εκτοπισμένων σε όλο τον κόσμο
(AP Photo/Hassene Dridi)

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φίλιπο Γκράντι προειδοποίησε σήμερα ότι ο οργανισμός είναι αντιμέτωπος με μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην 70ετή ιστορία του, με περίπου 110 εκατομμύρια εκτοπισμένους σε όλο τον κόσμο και σημαντικές ελλείψεις στη χρηματοδότησή του.

Οι συγκρούσεις που μαίνονται, από την Ουκρανία ως το Σουδάν, έχουν ωθήσει αριθμό ρεκόρ ανθρώπων να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε μια περίοδο που κάποιες κυβερνήσεις, περιλαμβανομένων ορισμένων που διάκεινται θετικά προς τους πρόσφυγες, να αντιμετωπίζουν αυξανόμενες πιέσεις για να σκληρύνουν τη στάση τους έναντι των αιτούντων άσυλο.

Σε ομιλία του ο Γκράντι ζήτησε από τις χώρες να σέβονται τα δικαιώματα όσων φεύγουν για να γλιτώσουν από συγκρούσεις ή διώξεις, όπως αυτά προστατεύονται από τη Σύμβαση του 1951 για τους Πρόσφυγες.

«Ζητώ μετ΄επιτάσεως να επικεντρωθείτε τουλάχιστον στα ζητήματα στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε και κυρίως στο γεγονός ότι οι άνθρωποι που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω συγκρούσεων ή διώξεων έχουν δικαιώματα ως άνθρωποι και ως πρόσφυγες και εκτοπισμένοι», δήλωσε.

«Η Ύπατη Αρμοστεία βρίσκεται σε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της ιστορίας της», υπογράμμισε ο Γκράντι. «Ο κόσμος είναι ολοένα και πιο διχασμένος, κατακερματισμένος και εσωστρεφής».

Ο οργανισμός έχει έλλειμμα 650 εκατ. δολαρίων φέτος και οι προβλέψεις για το 2024 είναι «ακόμη πιο ανησυχητικές», εξήγησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ