ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτη συνεδρίαση των «27» της ΕΕ την Τρίτη εν μέσω φόβων κλιμάκωσης στη Γάζα

Έκτακτη συνεδρίαση των «27» της ΕΕ την Τρίτη εν μέσω φόβων κλιμάκωσης στη Γάζα
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ θα συνεδριάσουν αύριο, Τρίτη 17/10 μέσω τηλεδιάσκεψης σε έκτακτη σύνοδο κορυφής που αποφασίστηκε το σαββατοκύριακο, καθώς αυξάνονται οι φόβοι σε ολόκληρη την ΕΕ για την αστάθεια στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της Χαμάς.

Σε μια αυστηρή δήλωση που διάβασε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, οι «27» υπερασπίστηκαν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά είπαν ότι πρέπει να είναι «σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Παράλληλα, ζήτησαν την «άμεση και άνευ όρων» απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα.

Το ενιαίο μέτωπο έρχεται μετά από φόβους στην ΕΕ σχετικά με το κόστος στις ζωές αμάχων στη Γάζα σε μια αναμενόμενη χερσαία επιχείρηση από το Ισραήλ, καθώς και από φόβους κλιμάκωσης στην ευρύτερη περιοχή με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Ο Μισέλ είπε ακόμα ότι η σύνοδος θα ασχοληθεί με την παροχή βασικών προμηθειών για τους πιο ευάλωτους πολίτες σύμφωνα με το ανθρωπιστικό δίκαιο, τη συνέχιση των εργασιών για λύση δύο κρατών και την άσκηση πίεσης σε όλους όσοι μπορούν να βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Η ΕΕ ανησυχεί επίσης για δυνητικά τεράστιους αριθμούς μεταναστών που εγκαταλείπουν τη Γάζα και για την ανθρωπιστική ανάγκη που θα δημιουργηθεί σε γειτονικές χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ