ΚΟΣΜΟΣ

Μεσανατολικό: Σχεδόν 3.000 νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας

Μεσανατολικό: Σχεδόν 3.000 νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας
AP Photo/Fatima Shbair

Σχεδόν 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12.500 τραυματίστηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα σε νεότερο απολογισμό το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε αυτό το διάστημα 61 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 1.250 τραυματίστηκαν στην Δυτική Όχθη.

«Γρίφος» οι επόμενες κινήσεις του Ισραήλ - Οι αποφάσεις για τη χερσαία επέμβαση

Τον ισραηλινό «γρίφο» σχετικά με μια χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Δέκα ημέρες μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν πως ετοιμάζεται μεγάλης έκτασης επίθεση, με δυνάμεις του στρατού να έχουν παραταχθεί στα σύνορα με τη Γάζα.

Ωστόσο μια δήλωση του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού σήμερα, θόλωσε το τοπίο σχετικά με τα σχέδια και τις προθέσεις του Τελ Αβίβ.

«Ετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια του πολέμου. Δεν έχουμε πει ποια θα είναι. Όλοι μιλούν για χερσαία επίθεση. Μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ κατά την τακτική ενημέρωσή των δημοσιογράφων.

Η δήλωση – μυστήριο, άνοιξε μια ολόκληρη συζήτηση σχετικά με τα σχέδια του Ισραήλ για την επόμενη ημέρα του πολέμου, ενώ παράλληλα εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για να βρεθεί μια λύση που θα αποτρέψει την αιματοχυσία.

Το BBC σχολιάζει πως το Ισραήλ, δεν πρόκειται φυσικά να ανακοινώσει πότε θα διεξάγει στρατιωτική επιχείρηση, όπως δεν θα το ανακοίνωνε και κανένας στρατός στον κόσμο. Σημειώνει ωστόσο τη μεγάλη κινητοποίηση των ισραηλινών δυνάμεων και πως «να κρατάς τον στρατό που έχεις κινητοποιήσει σε θέση αναμονής για μεγάλο διάστημα, μπορεί να επηρεάσει τόσο την ετοιμότητά τους όσο και το ηθικό τους».

Το βρετανικό μέσο, επισημαίνει ακόμα πως στην περιοχή βρέχει συνεχώς και πως οι καιρικές συνθήκες παίζουν πάντα ρόλο σε έναν πόλεμο.

Από την πλευρά του ο ανταποκριτής του Sky News στη Μέση Ανατολή Alistair Bunk, είναι πεπεισμένος ότι θα γίνει χερσαία επίθεση στη Γάζα.

«Βλέπουμε με τα μάτια μας την τεράστια κινητοποίηση στρατευμάτων στα σύνορα με την Γάζα, και εάν δεν είναι για μια χερσαία επιχείρηση, τότε γιατί γίνεται;», ανέφερε.

«Εάν θες να εξολοθρεύσεις εντελώς τη Χαμάς… Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς πως μπορεί να γίνει αυτό πράξη χωρίς μια κάποιου είδους χερσαία εισβολή, είτε μεγάλης, είτε περιορισμένης έκτασης», «Εγώ θα έλεγα ότι προς το παρόν η χερσαία επίθεση φαίνεται να είναι η πιο πιθανή επιλογή», ανέφερε ο ανταποκριτής.

Δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, ανέφερε πως η χερσαία επιχείρηση σχεδιαζόταν να αρχίσει το περασμένο σαββατοκύριακο, αλλά αναβλήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών, καθώς θα ήταν περιορισμένη η ορατότητα για τους χειριστές μαχητικών αεροσκαφών και drones που θα παρείχαν αεροπορική κάλυψη.

Οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις διέψευσαν τα περί αναβολής της χερσαίας επιχείρησης λόγω καιρού και πως ο βασικός λόγος ήταν να μπορέσουν περισσότεροι Παλαιστίνοι να φύγουν προς το νότο.

Το Ισραήλ έχει καλέσει τους κατοίκους του πολιορκημένου θύλακα να φύγουν προς τα νότια, καθώς στοχεύει τη πόλη της Γάζας ώστε να καταστρέψει το επιχειρησιακό κέντρο της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ