ΚΟΣΜΟΣ

Αποκλειστικό CNNi: Δεκάδες αναφορές για UFO λαμβάνει κάθε μήνα το Πεντάγωνο

Αποκλειστικό CNNi: Δεκάδες αναφορές για UFO λαμβάνει κάθε μήνα το Πεντάγωνο
Ανάλυση βίντεο με αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενο αντικείμενο, από αξιωματούχο του Ναυτικού των ΗΠΑ σε ακρόαση στο Κογκρέσο EPA/JIM LO SCALZO

Η αμερικανική κυβέρνηση λαμβάνει δεκάδες αναφορές για αγνώστου ταυτότητας ανώμαλα φαινόμενα, ευρύτερα γνωστών ως UFO, κάθε μήνα, σύμφωνα με τον διευθυντή του γραφείου που έχει συσταθεί για τη διερεύνηση των περιστατικών, ενώ στο άμεσο μέλλον αναμένονται «εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες» περισσότερες αναφορές.

Το γραφείο έχει λάβει περίπου 800 αναφορές για αγνώστου ταυτότητας αντικείμενα προς διερεύνηση από τον περασμένο Απρίλιο, από 650 αναφορές που είχε μέχρι τον Αύγουστο του 2022, δήλωσε στο CNNi ο Σον Κερκπάτρικ, επικεφαλής του Γραφείου Επίλυσης Ανωμαλιών του Πενταγώνου. Σχεδόν όλες οι νέες αναφορές αφορούν αντικείμενα που παρατηρήθηκαν στον αέρα – μόνο μία έχει να κάνει με παρατήρηση στη θάλασσα.

Η συντριπτική πλειονότητα είναι μη απειλητικά αντικείμενα, όπως αερόστατα ή drones, αλλά ορισμένα μπορεί να είναι προσπάθειες κατασκοπείας, δήλωσε ο Κερκπάτρικ.

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που είναι ανησυχητικές και μπορούν να αποδοθούν σε ξένη δραστηριότητα, και τις διερευνούμε πολύ διεξοδικά», δήλωσε ο Κερκπάτρικ, μιλώντας αποκλειστικά στο CNNi με αφορμή την έκδοση της ετήσιας έκθεσης για τα αγνώστου ταυτότητας εναέρια φαινόμενα.

Η έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη (18/10) αναφέρει ότι οι θεάσεις αντικειμένων μπορεί να αποτελούν ζήτημα για την ασφάλεια των πτήσεων. Οι περισσότερες προέρχονται από περιοχές κοντά σε περιορισμένο στρατιωτικό εναέριο χώρο, διαπίστωσε η έκθεση, πιθανότατα αποτέλεσμα των πρόσθετων αισθητήρων και ραντάρ γύρω από τις εγκαταστάσεις.

Ένα μέρος της αύξησης των αναφορών προέρχεται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία παρακολουθεί τον εναέριο χώρο γύρω από τα αεροδρόμια των ΗΠΑ αρχίζοντας να παρέχει πληροφορίες στο Πεντάγωνο.

Περίπου οι μισές από τις αναφορές περιέχουν αρκετά δεδομένα ώστε να μπορούν να αποκλειστούν ως «τετριμμένα πράγματα», όπως περιπλανώμενα αερόστατα ή αιωρούμενα σκουπίδια, δήλωσε ο Κερκπάτρικ, αλλά το 2-4% είναι πραγματικά ανώμαλα και απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση.

Η έκθεση ανέφερε ότι μόνο «ένα πολύ μικρό ποσοστό» των παρατηρήσεων έχουν «ενδιαφέρουσες» σημειώσεις, όπως υψηλές ταχύτητες ή «άγνωστες μορφολογίες».

Τεράστιο ενδιαφέρον για τα UFO

Από τότε που η κυβέρνηση Μπάιντεν δημιούργησε ένα επίσημο γραφείο για τη διερεύνηση αναφορών για UFO, το θέμα έχει συγκεντρώσει τεράστια δημόσια προσοχή. Μια ακρόαση τον περασμένο Ιούλιο στο Κογκρέσο για το θέμα ανέβασε το ενδιαφέρον ακόμη περισσότερο, καθώς ο Ντέιβιντ Γκρας, πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών της Πολεμικής Αεροπορίας, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση συγκάλυψε την έρευνά της σχετικά με τις εμφανίσεις, έναν ισχυρισμό που ο Κερκπάτρικ αρνήθηκε κατηγορηματικά.

O πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Γκρας, κατά την κατάθεσή του στο Κογκρέσο τον περασμένο ΙούλιοAP Photo/Nathan Howard

Αλλά ο Γκρας πήγε πολύ παραπέρα, ακόμη και αν παραδέχτηκε ότι δεν είχε γνώση από πρώτο χέρι, υποστηρίζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση είχε στην κατοχή της άγνωστα εξωγήινα αντικείμενα και τους «μη ανθρώπινους» πιλότους των σκαφών.

Ο Κερκπάτρικ απέρριψε τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι δεν έχει «κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει κάτι εξωγήινο στη φύση του».

«Αν κάποιος πιστεύει ότι ξέρει πού βρίσκονται αυτά τα πράγματα, θα πρέπει να έρθει να μας μιλήσει», δήλωσε ο Κερκπάτρικ. «Γι' αυτό έχουμε δημιουργήσει όλη αυτή την αρχιτεκτονική, για να έρχονται οι άνθρωποι με ασφάλεια και να μας μιλούν».

Νέες υποβολές από το κοινό

Το Πεντάγωνο προετοιμάζεται για μια πλημμύρα νέων αναφορών, καθώς ετοιμάζει δύο νέες πύλες για υποβολές: μία για ιστορικές παρατηρήσεις από νυν ή πρώην κυβερνητικούς υπαλλήλους και εργολάβους και μία δεύτερη για υποβολές νέων αναφορών από το κοινό.

Η πύλη για τις ιστορικές θεάσεις πρόκειται να ανοίξει κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο μήνα, δήλωσε ο Κερκπάτρικ στο CNNi. Σκοπός της είναι να επικυρώνει ή να διαψεύδει παλαιότερες αναφορές αγνώστου ταυτότητας αντικειμένων, να τις συγκρίνει με άλλες αναφορές και να τις καταγράφει για πιθανή περαιτέρω ανάλυση.

Το άνοιγμα της δημόσιας πύλης, που απέχει ακόμη αρκετούς μήνες, είναι αυτό που ο Κερκπάτρικ λέει ότι θα μπορούσε να πλημμυρίσει το σύστημα με «εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες» νέες αναφορές που πρέπει να ταξινομηθούν. Ακόμα κι έτσι, ο Κερκπάτρικ έχει ένα σχέδιο για το γραφείο του, το οποίο περιλαμβάνει ένα σύστημα που θα αντιστοιχίζει αυτόματα γνωστά αντικείμενα με τις δημόσιες αναφορές, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να απορρίπτει τις θεάσεις αναγνωρισμένων αντικειμένων.

Αλλά οι αναφορές άγνωστων αντικειμένων θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύτιμες.«Αν πρόκειται για έναν ξένο αντίπαλο και έχω 100.000 ανθρώπους με κινητά τηλέφωνα που μπορούν να το καταγράψουν, γίνεται πραγματικά δύσκολο για τον ξένο αντίπαλο να κάνει οτιδήποτε», είπε ο Κερκπάτρικ.

Με πληροφορίες από: First on CNN: US is receiving dozens of UFO reports a month, senior Pentagon official tells CNN by Oren Liebermann, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ