ΚΟΣΜΟΣ

«Η κυβέρνηση συγκαλύπτει την ύπαρξη UFO» - Η ακρόαση στο Κογκρέσο

«Η κυβέρνηση συγκαλύπτει την ύπαρξη UFO» - Η ακρόαση στο Κογκρέσο
Καρέ από θέαση αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενου αντικειμένου το 2015, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ Department of Defense via AP

Τρεις συνταξιούχοι βετεράνοι του αμερικανικού στρατού κατέθεσαν χθες σε ακρόαση του Κογκρέσου σχετικά με τα UAP (Άγνωστα Εναέρια Φαινόμενα) ή UFO όπως συνηθίζουν να τα αποκαλούν οι περισσότεροι, προειδοποιώντας ότι οι θεάσεις αποτελούν πρόβλημα εθνικής ασφάλειας και ότι η κυβέρνηση έχει υπάρξει υπερβολικά μυστικοπαθής σχετικά με αυτές.

Η υποεπιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων συγκάλεσε την Τετάρτη την ακρόαση, ύστερα από πιέσεις νομοθετών που ζητούν από την κυβέρνηση να είναι πιο ειλικρινής πάνω στο θέμα των αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων.

«Εάν τα UAP είναι ξένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πρόκειται για ένα επείγον πρόβλημα εθνικής ασφάλειας. Αν είναι κάτι άλλο, είναι ένα θέμα που αφορά την επιστήμη. Σε κάθε περίπτωση, τα αγνώστου ταυτότητας αντικείμενα αποτελούν ανησυχία για την ασφάλεια των πτήσεων», δήλωσε ο πρώην πιλότος του Πολεμικού Ναυτικού Ράιαν Γκρέιβς.

Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει τις ανεξήγητες εμφανίσεις ως UAP και έχει δημοσιεύσει εκθέσεις σχετικά με τις περιπτώσεις αυτές τα τελευταία χρόνια. Ορισμένες δεν έχουν ακόμη εξηγηθεί, ενώ άλλες έχουν αποδοθεί σε αερόστατα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), πτηνά, καιρικά φαινόμενα ή σκουπίδια όπως πλαστικές σακούλες.

Οι τρεις μάρτυρες ορκίζονται πριν από την κατάθεσή τους στο Κογκρέσο. Από αριστερά: Ράιαν Γκρέιβς, Ντέιβιντ Γκρας, Ντέιβιντ ΦέρβορAP Photo/Nathan Howard

Ο Γκρέιβς, ο οποίος πλέον διευθύνει την ομάδα Americans for Safe Aerospace, η οποία ενθαρρύνει τους πιλότους να αναφέρουν περιστατικά UAP, και ο Ντέιβιντ Φρέιβορ, συνταξιούχος διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού, κατέθεσαν αμφότεροι για τις δικές τους θεάσεις UAP κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας. Ο Ντέιβιντ Γκρας, πρώην αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση συγκάλυψε την έρευνά της σχετικά με τις θεάσεις αγνώστων στοιχείων.

«Η τεχνολογία που αντιμετωπίσαμε ήταν πολύ ανώτερη από οτιδήποτε είχαμε», δήλωσε ο Φρέιβορ για επεισόδιο που συνέβη το 2004, όταν ρωτήθηκε γιατί τα UAP αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια.

«Θα αποκαλύψουμε τη συγκάλυψη»

«Πρόκειται για ζήτημα κυβερνητικής διαφάνειας», δήλωσε ο ρεπουμπλικάνος βουλευτής Τιμ Μπέρτσετ, ο οποίος είχε πιέσει για τη διεξαγωγή της ακρόασης της Τετάρτης.

«Δεν φέρνουμε μικρά πράσινα ανθρωπάκια ή ιπτάμενους δίσκους στην ακρόαση. ... Απλά θα δούμε τα γεγονότα. Θα αποκαλύψουμε τη συγκάλυψη, και ελπίζω ότι αυτή είναι μόνο η αρχή πολλών ακόμη ακροάσεων».

Κανένας κυβερνητικός αξιωματούχος δεν κατέθεσε στην ακρόαση της Τετάρτης. Τον Απρίλιο, ο Σον Κερκπάτρικ, διευθυντής του Γραφείου Επίλυσης Ανωμαλιών του Πενταγώνου, το οποίο το Κογκρέσο δημιούργησε για να επικεντρωθεί στα UAP, δήλωσε σε υποεπιτροπή της Γερουσίας ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρακολουθεί 650 πιθανές περιπτώσεις αγνώστου ταυτότητας εναέριων φαινομένων, παρουσιάζοντας βίντεο από δύο επεισόδια. Ο Κερκπάτρικ τόνισε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για εξωγήινη ζωή και ότι το γραφείο του δεν βρήκε «καμία αξιόπιστη απόδειξη» για αντικείμενα που αψηφούν τους γνωστούς νόμους της φυσικής.

Οι νομοθέτες πιέζουν το υπουργείο Άμυνας σχετικά με τις θεάσεις, χαρακτηρίζοντάς τες ως πιθανές απειλές για την εθνική ασφάλεια.

«Τα UAP όποια και αν είναι αυτά, μπορεί να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για τα στρατιωτικά και τα πολιτικά μας αεροσκάφη, και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό», δήλωσε ο δημοκρατικός βουλευτής Ρόμπερτ Γκαρσία. «Θα πρέπει να ενθαρρύνουμε περισσότερες αναφορές, όσο περισσότερα καταλαβαίνουμε, τόσο πιο ασφαλείς θα είμαστε».

«Μη ανθρώπινα» λείψανα

Ο Γκρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει στην κατοχή της όχι μόνο UAP αλλά και τα λείψανα των υποτιθέμενων «μη ανθρώπινων» πιλότων των αεροσκαφών. Ωστόσο, όταν πιέστηκε, ξεκαθάρισε ότι έτσι του έχουν πει άλλοι και ότι δεν έχει πληροφορίες από πρώτο χέρι. «Είναι κάτι που δεν έχω δει ο ίδιος», παραδέχτηκε.

Ο Γκρας είπε στην επιτροπή ότι θα μπορούσε να παράσχει έναν κατάλογο «συνεργάσιμων και εχθρικών μαρτύρων» που θα μπορούσαν να δώσουν στο Κογκρέσο περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα που σχετίζονται με τα UAP.

Ο Γκρέιβς δήλωσε ότι οι πιλότοι τόσο της εμπορικής όσο και της Πολεμικής Αεροπορίας στιγματίζονται όταν πρόκειται να αναφέρουν περιστατικά UAP.

«Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε ένα σύστημα όπου οι πιλότοι θα μπορούν να κάνουν σχετικές αναφορές χωρίς να φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους», επεσήμανε.

Με πληροφορίες από: Officials and lawmakers push for more government transparency on UFOs by Jeremy Herb and Piper Hudspeth Blackburn, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ