ΚΟΣΜΟΣ

Διπλωματική πηγή του Ισραήλ στο CNN Greece:Το χτύπημα στον Αγ. Πορφύριο είναι από τη δική μας πλευρά

Διπλωματική πηγή του Ισραήλ στο CNN Greece:Το χτύπημα στον Αγ. Πορφύριο είναι από τη δική μας πλευρά
Φωτογραφία από τα συντρίμμια στον Άγιο Πορφύριο (Photo by Ali Jadallah/Anadolu via Getty Images)

Στην παραδοχή ότι το χτύπημα στον Άγιο Πορφύριο στη Γάζα οφείλεται σε δική τους επίθεση προχώρησε ανώτατη διπλωματική πηγή του Ισραήλ, μιλώντας στο CNN Greece. 

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει η ίδια πηγή:

«Δεν έχουμε χτυπήσει το ναό αλλά έξω από αυτόν. Έχει πληγεί ο τοίχος του περιβόλου αλλά δεν αποτελούν οι ναοί στόχο μας. Εκτός του ναού υπήρχε ομάδα της Χαμας και σημείο εκτόξευσης ρουκετών. Δεν έχουμε ακόμη πλήρη στοιχεία για ζημιές τραυματίες και νεκρούς συλλέγουμε πληροφορίες».

Νωρίτερα την αεροπορική επιδρομή κατά της εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα που προκάλεσε τελικά τον θάνατο τουλάχιστον οκτώ ανθρώπων σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, είχε καταδικάσει το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, που έκανε λόγο για έγκλημα πολέμου.

Ωστόσο ο μητροπολίτης Γάζας Αλέξιος, ηγούμενος της μονής του Αγίου Πορφυρίου σε δηλώσεις του έκανε λόγο σε δημοσιογράφους για 18 νεκρούς ενώ την πληροφορία μετέδωσε και το Reuters επικαλούμενο Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Την επίθεση είχε καταδικάσει νωρίτερα και το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, εκφράζοντας παράλληλα την οδύνη του για την απώλεια ζωών.

«Η προστασία των αμάχων και η ασφάλεια των τόπων λατρείας και των θρησκευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να διασφαλίζονται και να γίνονται σεβαστές από κάθε πλευρά» τονίζει η ανακοίνωση του υπουργείου

Τι αναφέρουν οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις

Τη δική τους ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσαν οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις.

«Μαχητικά αεροσκάφη των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στόχευσαν το κέντρο διοίκησης και ελέγχου ενός τρομοκράτη της Χαμάς, ο οποίος εμπλέκεται στην εκτόξευση ρουκετών και όλμων προς το Ισραήλ.
Το κέντρο διοίκησης και ελέγχου χρησιμοποιούνταν για την πραγματοποίηση επιθέσεων κατά του Ισραήλ και σε αυτό υπήρχε τρομοκρατική υποδομή που ανήκε στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς.
Το πλήγμα αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, ένας τοίχος μιας εκκλησίας στην περιοχή του κέντρου να υποστεί ζημιές. Είμαστε ενήμεροι για αναφορές σχετικά με θύματα. Το περιστατικό εξετάζεται».

Ακόμη οι Ισραηλινοί τονίζουν ότι «η Χαμάς αναπτύσσει οπλισμό σε μη στρατιωτικές περιοχές και χρησιμοποιεί τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας ως ανθρώπινες ασπίδες.
Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η βλάβη των αμάχων, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έστειλαν αίτημα στους κατοίκους της βόρειας περιοχής της Λωρίδας της Γάζας να εκκενώσουν την περιοχή νότια του Γουάντι.
Μάλισταν συνεχίζουν να καλούν τους κατοίκους στην περιοχή της βόρειας Γάζας να εκκενώσουν την περιοχή».

Η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

Το Πατριαρχείο, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι η στόχευση των εκκλησιών και των ιδρυμάτων τους, μαζί με τα καταφύγια που παρέχουν για την προστασία αθώων πολιτών, ιδιαίτερα παιδιών και γυναικών που έχασαν τα σπίτια τους λόγω των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών σε κατοικημένες περιοχές τις τελευταίες δεκατρείς ημέρες, συνιστά έγκλημα πολέμου.

«Στόχευση εκκλησιών και συνδεδεμένων ιδρυμάτων τους, εκτός από τα καταφύγια που παρέχουν για την προστασία αθώων πολιτών, ιδιαίτερα παιδιών και γυναικών που έχασαν τα σπίτια τους ως αποτέλεσμα των ισραηλινών βομβαρδισμών κατοικημένων περιοχών τις τελευταίες δεκατρείς ημέρες, αποτελεί έγκλημα πολέμου που δεν μπορεί να αγνοηθεί», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι ο Άγιος Πορφύριος είναι η πιο παλιά, ενεργή ακόμη εκκλησία στον παλαιστινιακό θύλακα. Βρίσκεται σε ιστορική συνοικία της παλιάς Γάζας και, σύμφωνα με την παράδοση, εκεί φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου Πορφυρίου, ο οποίος διετέλεσε επίσκοπος Γάζας τον 5ο αιώνα.

Η δήλωση Γεραπετρίτη στη Βουλή

Στην επίθεση στην εκκλησία αναφέρθηκε και στην ομιλία του στη Βουλή ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός έσπευσε να καταδικάσει το χθεσινό χτύπημα στη Γάζα σε παρακείμενο κτήριο από το μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου.

«Η προστασία των αμάχων και η διασφάλιση των λατρευτικών χώρων αποτελεί ένα αγαθό που οφείλει να γίνεται απόλυτα σεβαστό από όλες τις πλευρές» είπε χαρακτηριστικά.

Σε μία άλλη εξέλιξη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Γ' είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας.

Ο κ. Κώτσηρας εξέφρασε, εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών, τη βαθιά ανησυχία του για την κλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή και υπογράμμισε την αμέριστη συμπαράσταση της Ελληνικής Πολιτείας προς το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ