ΚΟΣΜΟΣ

Φόβοι για γενική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Προειδοποιήσεις από ΗΠΑ και Ιράν

Φόβοι για γενική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Προειδοποιήσεις από ΗΠΑ και Ιράν
Κατεστραμμένα κτήρια στη Γάζα AP Photo/Hatem Moussa

Αναζωπυρώνονται οι φόβοι για γενικότερη ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή μετά τις εκατέρωθεν προειδοποιήσεις από Ιράν και ΗΠΑ ότι η κατάσταση μπορεί να βγει εκτός ελέγχου. 

Προειδοποίηση ότι τα πάντα μπορούν να συμβούν στην περιοχή και ότι η κατάσταση ανά πάσα στιγμή μπορεί να βγει εκτός ελέγχου έστειλε προς Ισραήλ και ΗΠΑ ο Ιρανός υπουργός εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, την ώρα που και οι Αμερικανοί ανησυχούν για γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή λόγω της στάσης της Τεχεράνης.

«Προειδοποιώ το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν συνεχίσουν τη γενοκτονία και τα εγκλήματα πολέμου, τα πάντα μπορούν να συμβούν στην περιοχή ανά πάσα στιγμή και η κατάσταση μπορεί να βγει εκτός ελέγχου», είπε χαρακτηριστικά κατά την συνέντευξη τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Ναλέντι Παντόρ.

Για να προσθέσει: «Δηλώνω ανοιχτά από εδώ ότι σήμερα η περιοχή έχει μετατραπεί σε πυριτιδαποθήκη. Λάθη όπως η συνέχιση της γενοκτονίας και ο εκτοπισμός του λαού της Γάζας θα έχουν οδυνηρές συνέπειες τόσο για την περιοχή όσο και για όσους επιδιώκουν τον πόλεμο».

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας είναι η εμπλοκή της Χεζμπολάχ και του Ιράν στη σύγκρουση Ισραηλινών και Παλαιστινίων κάτι που δεν θέλει το Ισραήλ καθώς θα σήμαινε ότι θα πολεμούσε σε πολλά μέτωπα ενώ η εμπλοκή του Ιράν θα έβαζε στον πόλεμο τις ΗΠΑ.

Αυστηρά μηνύματα από τις ΗΠΑ

Νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον διαβλέπει μία δυναμική κλιμάκωσης στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή, κυρίως εξαιτίας των ενεργειών του Ιράν και των οργανώσεων τις οποίες υποστηρίζει, στην ευρύτερη περιοχή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ 'Οστιν προειδοποίησε σήμερα ότι οι ΗΠΑ «δεν θα διστάσουν να δράσουν» στρατιωτικά εναντίον οποιασδήποτε «οργάνωσης» ή «χώρας» που θα προσπαθήσει να διευρύνει τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και να εκμεταλλευτεί αυτή την εξαιρετικά άσχημη κατάσταση», χωρίς ωστόσο να αναφέρει το Ιράν ή τη Χεζμπολάχ που το Ισραήλ κατηγόρησε ότι «σύρουν τον Λίβανο στον πόλεμο».

Νωρίτερα είχα ανακοινωθεί από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας πως θα προμηθεύσει το Ισραήλ με αντιπυραυλικό σύστημα THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) και περισσότερους Patriot, σε απάντηση των πρόσφατων επιθέσεων κατά αμερικανικών στρατευμάτων που αποδίδονται στο Ιράν.

«Κατόπιν διεξοδικών συζητήσεων με τον πρόεδρο Μπάιντεν σχετικά με πρόσφατα κλιμακούμενες ενέργειες από το Ιράν και από προσκείμενες στην Τεχεράνη δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, διέταξα σήμερα σειρά πρόσθετων μέτρων για την περαιτέρω ενίσχυση των θέσεων των ΗΠΑ στην περιοχή», αναφέρει η ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας έθεσε σε κατάσταση επιφυλακής επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες εφόσον κριθεί απαραίτητο θα είναι έτοιμες να αναπτυχθούν στην περιοχή.

Και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε την Χεζμπολάχ κατά του ανοίγματος ενός δεύτερου πολεμικού μετώπου με το Ισραήλ, δηλώνοντας ότι αν αυτό συμβεί, θα επιφέρει ισραηλινές επιδρομές ως αντίποινα με ασύλληπτο μέγεθος, που θα προκαλέσουν καταστροφή στο Λίβανο.

«Εάν η Χεζμπολάχ αποφασίσει να μπει στον πόλεμο, θα κάνει το λάθος της ζωής του. Θα το χτυπήσουμε με δύναμη που δεν μπορεί καν να φανταστεί και η σημασία για αυτήν και για τη χώρα του Λιβάνου θα είναι καταστροφική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου.

«Ξέρω ότι χάσατε φίλους, και είναι πολύ δύσκολο πράγμα, αλλά είμαστε στον αγώνα της ζωής μας, έναν αγώνα για το σπίτι μας. Αυτό δεν είναι υπερβολή, αυτός είναι αυτός ο πόλεμος. Είναι σκοτώνεις ή σκοτώνεσαι’ και πρέπει να σκοτωθούν», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ